S. Amundsen & Co.

S. Amundsen & Co., tidligere fargehandel i Oslo, grunnlagt i 1867 av Sivert Amundsen (1841–1927). Fra starten av hadde forretningen lokaler i Torvet 9, i 1884 flyttet Amundsen virksomheten til en egen, nybygd gård i Grensen 4, i 1911 til Grubbegata 1, der «Oslo Nye Tinghus» ble oppført 1937–40, se Høyesteretts hus.

Amundsens forretning var en velassortert fargehandel som førte malerfarger, fargevarer, maler- og maskinoljer, lakkfernisser, kjemikalier, desinfeksjonsstoffer og vaske- og pusseartikler. I tillegg hadde butikken også et stort utvalg av andre varer som kunstnerfarger i tuber og kunstnerlerreter, ovnskitt- og sverte, parafin, hesteskosmørelse, børster, koster og skrubber, blomstergjødning, blekkpulver, stearinlys, tran, pipeleire, spillkort (med bilder av den nordiske kongefamilie), spanskrør, rottegift m.m.

I 1916 ble selskapet omgjort til aksjeselskap, og Amundsen gikk ut av den daglige driften, men fortsatte som styreleder, nå med tittelen grosserer. Han hadde en rekke tillitsverv i bransjen. Etter hans død ble selskapet drevet noen år til, men virksomheten ble avsluttet rundt 1930.