Saga kino

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Saga kino, kinosenter i Stortingsgata 28, har seks saler med henholdsvis 531, 176, 169, 119, 41 og 106 sitteplasser. Saga kino drives av selskapet Nordisk Film Kino. Den er selskapets designerte barne- og familiekino i sentrum.

Historikk

Saga kino ble oppført som et flaggskip for det kommunale selskapet Oslo Kinematografer etter tegninger av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas. Den hadde galleri og losjer og tilsammen 1482 sitteplasser. Til åpningen 14. februar 1934 engasjerte man Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) som spilte musikk av Edvard Grieg og Christian Sinding under ledelse av dirigenten Olav Kielland. Publikum ble møtt av 15 billettører og plasshenvisere i uniform foruten førstekontrollør i snippkjole. Åpningsfilmen var den norske «Syndere i sommersol» (1934) etter en roman av Sigurd Hoel. Oslo Kinematografer hadde for anledningen produsert en forfilm som skildret byggingen av Saga kino fra utgravingen av tomten til ferdig bygg.

På Saga kino ble den første politiske protest mot en film i Norge organisert, da Kvinneligaen for fred og Sosialistisk kulturfront i 1937 demonstrerte mot visningen av krigsfilmen «Den tapte eskadron» («The Charge of the Light Brigade», 1936) som de mente var krigshissende.

I 1973 var Saga kino stedet for folkemøtet som førte til etableringen av Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep, det nåværende Fremskrittspartiet.

Etter fullstendig ombygging ved samme arkitektfirma ble Saga kino gjenåpnet som kinosenter 1. desember 1981 med seks saler. Dette ble en stor suksess og den første av mange slike ombygginger, både blant hovedstadens kinoer og ellers i landet. Saga kino gjennomgikk også en innvendig oppussing i 2007.