Salomons Skofabrik

Salomons Skofabrik, skofabrikk grunnlagt i 1893 av to danske jødiske brødre, Sigmund (1858–1943) og Simon (1860–1916) Salomon. Det første produksjonslokalet de leide lå i Lakkegata, men året etter fikk de leid et større lokale i Grensen. Etterspørselen steg så sterkt, at de bestemte seg for å få bygd en egen større fabrikkbygning i Darres gate 3; den stod ferdig i 1898, samme år ble bedriften omgjort til aksjeselskap. Men også den nye fabrikkbygningen ble etter kort tid for liten, og i 1905 ble også på nabotomten, Darres gate 4, oppført en fabrikkbygning. Fem år etter dette oppførte man så en treetasjes bygning med kontorer og lagerlokaler med inngang fra Maridalsveien med adresse Darres gate 2.

Sommeren 1926 ble bygningen i Darres gate 3 herjet av en voldsom brann, de to øverste etasjene ble totalskadet og annen etasje delvis ødelagt. Året etter var bygningen rehabilitert og produksjonen kunne fortsette i nyinnredede lokaler. Skofabrikkens adresse ble fra nå av Darres gate 2. I slutten av 1930-årene hadde fabrikken ca. 350 ansatte. Etter en ny stor brann 8. oktober 1947 ble det oppført en stor seksetasjes bygning i jernbetong ved hjørnet av Waldemar Thranes gate, denne stod ferdig rundt 1950. Bedriften fikk ved dette et stort sammenhengende fabrikkkompleks, slik at bygningen i Darres gate 3 kunne leies ut. 1950-årene var en vanskelig tid for norske tekstil- og skofabrikker, og 1. juli 1958 ble virksomheten ved Salomons Skofabrik innstilt, 200 ansatte mistet arbeidet og hele fabrikkens produksjonsutstyr ble solgt. Bedriften fortsatte i flere år som en skobutikkjede med forretninger i flere byer.

Skofabrikkens ledelse satte i 1911 opp en stor, meget fin vandrepokal, som ble tildelt beste tremannslag i et årlig terrengløp arrangert av Tjalve fra 1908. Terrengløpet ble senere kalt Salomonløpet etter den ettertraktede Salomonpokalen, som måtte vinnes tre ganger for at en klubb skulle få den til odel og eie.