Voksenåsen hotell

Voksenåsen hotell, Ullveien 4, Voksenåsen, opprinnelig «Svenskhemmet Voksenåsen», Norges nasjonalgave til Sverige som takk for hjelpearbeidet for nordmenn under den annen verdenskrig. Den tilsvarende nasjonalgaven til danskene er Lysebu.

Voksenåsen hotell er et senter for svensk-norsk samarbeid og et hotell med en velrenommert restaurant. Det eies av den svenske stat ved Kulturdepartementet. Målet med virksomheten er å fremme nordisk samhold og samfunnsforståelse gjennom arrangementer innen kultur, samfunn og språk. De tar form som konferanser, kurs, utstillinger, foredrag og konserter.

Historikk

Ved tiårsdagen for frigjøringen, 9. mai 1955 overrakte statsminister Einar Gerhardsen den over 30 mål store eiendommen til statsminister Tage Erlander. Bygningen er tegnet av arkitektene Hans-Kjell Larsen og Terje Thorstensen. Den ble offisielt åpnet 1960 med deltakelse av kong Olav 5 og kong Gustav 6 Adolf.

Foran hovedinngangen står minnesmerket «Dona Nobis Pacem», oppført 1987 og utført av Solveyg Schafferer. Her står også portrettbyster av diplomaten og filantropen Folke Bernadotte (1895–1948), oppført 1998 og utført utført av Solveyg Schafferer, redaktør Torgny Segerstedt (1876–1945), utført av Solveyg Schafferer og lederen for polititroppene under krigen, Harry Söderman (1902–56), utført av Per Ung.