Jordal idrettsplass

Jordal idrettsplass med tribunene og klubbhuset der det var restaurant og garderober. Banen med kunstgress er merket opp for amerikansk fotball. - Foto: Ø. Reisegg / Oslo Byes Vel

Jordal idrettsplass, Jordalgata 1, brukes særlig til fotball, amerikansk fotball og landhockey. Opprinnelig var det også 400 m løpebane og skøytebane om vinteren. Anlegget ble bygd som nødsarbeid i 1930-årene og hadde opprinnelig tribuner rundt hele banen med plass til 18 000 tilskuere. Banen ble islagt (naturis) frem til slutten av 1970-årene.

Området har vært under omfattende utbygging i slutten av 1990-årene, da banen fikk kunstgress og er hjemmebane for Vålerenga Trolls (amerikansk fotball). Jordal idrettshall ble oppført 1988 vest for idrettsplassen, og ved siden av denne Jordal ungdomshall, som er en innendørs ishall. På vestsiden av banen lå Jordal amfi som er revet og erstattet av en stor moderne ishockeyhall som åpnet i 2020. Anlegget kalles nå «Jordal idrettspark» og omfatter også anlegg for rullebrett og rulleskøyter, tennisbaner og en idrettslekeplass. Som del av idrettsparken åpnet en del av Jordal park i nordenden i 2020, med Hovinbekken frilagt og nye lekeplasser.

Idrettsplassen har tribune og klubbhus på langsiden på østsiden. Klubbhuset, tegnet av Byarkitekten, har to etasjer med garderober både for menn og kvinner i første etasje og kafé, kontor- , selskaps- og møterom i annen. I tillegg var det i første etasje massasjerom for herrer, skøyteutleierom, rom for banemannskapene og varmestue for barn. Mesteparten av tribunene rundt banen er revet.

Jordal var i 1920- og 1930-årene en klassisk arbeideridrettsbane. Her holdt Jordal AIF og Arbeidernes Skøyteklubb (nå Aktiv Skøyteklubb) til. Her ble det arrangert arbeideridrettsmestereskap i friidrett, også for kvinner, og her startet Østkantstafetten som hadde innkomst på Dælenenga.

22. aug. 1990 holdt David Bowie konsert her, med Kim Wilde som oppvarmer.