Forskjell mellom versjoner av «Baker Hansen»
(Created page with "Se Hansen AS, Baker. == Referanser i denne artikkelen == Hansen AS == Referanser til denne artikkelen == Bogstadveien, Kneippbrødfabrikken, Ritz Conditorier") |
|||
Linje 1: | Linje 1: | ||
− | Se [[Hansen AS]], Baker. | + | Se [[Hansen AS]], Baker. ---flyttes hit--:: |
+ | |||
+ | Baker, Bogstadveien 54, bakeribedrift grunnlagt 1861 av bakermester Arnt Hansen (1831–89). Hansen, som var født i Kvikne i Nord-Østerdal, hadde gått i bakerlære og tatt sitt svennebrev i Trondheim, og han fikk borgerbrev som bakermester i Christiania i 1861. Samme år åpnet han sin egen bakerforretning i lokaler ved Jernbanetorget. Etter noen år ble forretningen utvidet med et utsalg i Rådhusgata, og dette ble etterfulgt av nye utsalg i Storgata og Universitetsgata 8. Da grunnleggeren døde i 1889, overtok sønnen Haakon Hansen som daglig leder. Han utvidet og moderniserte bedriften ytterligere, og det var i hans tid (1895) Baker Hansen ble det første bakeriet i Norge som begynte å produsere og selge brød av sammalt mel etter den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipps metode (kneippbrød). Haakon Hansen innførte også ny teknologi i produksjonen, bl.a. bakerovner med vannbåren varme. I 1938 hadde firmaet sin hovedproduksjon med utsalg i egne lokaler i Bogstadveien 54, hvor den fremdeles holder til, samt 7 filialer i Oslo og to i Aker; bedriften beskjeftiget 75 personer og hadde leveranser til flere av byens hoteller, restauranter og sykehus. | ||
+ | |||
+ | I 2010 har Baker Hansen 18 utsalg i Oslo, fem i Bærum, tre i Drammen og et i Hønefoss. Firmaet, som ble omgjort til aksjeselskap i 1964, er fortsatt i familiens eie; daglig leder Knut Christian Hals er femte generasjon av bakerdynastiet. Baker Hansen regnes i dag som den eldste bakeribedrift i landet i kontinuerlig drift. | ||
+ | |||
+ | Baker Hansens idrettsstipend ble opprettet i 2009 og deles ut to ganger årlig til unge idrettsutøvere hjemmehørende i Oslo som er aktive innen langrenn, skiskyting eller sykling. | ||
== Referanser i denne artikkelen == | == Referanser i denne artikkelen == |
Revisjonen fra 17. apr. 2018 kl. 07:42
Se Hansen AS, Baker. ---flyttes hit--::
Baker, Bogstadveien 54, bakeribedrift grunnlagt 1861 av bakermester Arnt Hansen (1831–89). Hansen, som var født i Kvikne i Nord-Østerdal, hadde gått i bakerlære og tatt sitt svennebrev i Trondheim, og han fikk borgerbrev som bakermester i Christiania i 1861. Samme år åpnet han sin egen bakerforretning i lokaler ved Jernbanetorget. Etter noen år ble forretningen utvidet med et utsalg i Rådhusgata, og dette ble etterfulgt av nye utsalg i Storgata og Universitetsgata 8. Da grunnleggeren døde i 1889, overtok sønnen Haakon Hansen som daglig leder. Han utvidet og moderniserte bedriften ytterligere, og det var i hans tid (1895) Baker Hansen ble det første bakeriet i Norge som begynte å produsere og selge brød av sammalt mel etter den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipps metode (kneippbrød). Haakon Hansen innførte også ny teknologi i produksjonen, bl.a. bakerovner med vannbåren varme. I 1938 hadde firmaet sin hovedproduksjon med utsalg i egne lokaler i Bogstadveien 54, hvor den fremdeles holder til, samt 7 filialer i Oslo og to i Aker; bedriften beskjeftiget 75 personer og hadde leveranser til flere av byens hoteller, restauranter og sykehus.
I 2010 har Baker Hansen 18 utsalg i Oslo, fem i Bærum, tre i Drammen og et i Hønefoss. Firmaet, som ble omgjort til aksjeselskap i 1964, er fortsatt i familiens eie; daglig leder Knut Christian Hals er femte generasjon av bakerdynastiet. Baker Hansen regnes i dag som den eldste bakeribedrift i landet i kontinuerlig drift.
Baker Hansens idrettsstipend ble opprettet i 2009 og deles ut to ganger årlig til unge idrettsutøvere hjemmehørende i Oslo som er aktive innen langrenn, skiskyting eller sykling.