Kneippbrødfabrikken

Den gamle Kneippbrødfabrikken i Smedgata 49. I bakgrunnen til høyre skimtes sykehjemmet Villa Enerhaugen. Til venstre går Jens Bjelkes gate. Bilde fra oktober 2020 Foto: Aslak Malmåsen

Kneippbrødfabrikken AS, tidligere bakeri etablert i 1910 i Smedgata 49 på Enerhaugen på initiativ av forlagsbokhandler Søren Mittet. Det opprinnelige formålet var å produsere såkalt kneippbrød, et brød av sammalt mel etter tyskeren Sebastian Kneipps metode. Baker Hansen var det første bakeriet i Norge som produserte kneippbrød. I Oslo-området hadde Kneippbrødfabrikken flere hundre forhandlere som den forsynte med sine biler, i tillegg til kneippbrød også med sunne produkter som «Overlæge Borchgrevinks brød», kneipprundstykker, kavringer, skonrokker og vegetarbrød.

Aksjene ble i 1935 overtatt av Harald Fadum, fabrikkens direktør. Bakeriet var deretter et familieaksjeselskap med sønnen Gunnar Fadum og deretter Harald Fadum som daglig leder. I 1980-årene inngikk Kneippbrødfabrikken et produksjonssamarbeid med Kristiania Brødfabrikk, og produksjonen i Smedgata ble innstilt i 1986. Den gamle toetasjes fabrikkbygningen ved hjørnet av Jens Bjelkes gate og den høye fabrikkpipen er fremdeles bevart.