Forskjell mellom versjoner av «Dagmar Konditori»

(Ny side: '''Dagmar Konditori''', tidligere konditori i Skovveien 6, etablert av baker- og konditormester Rasmus Peter Andersen (1864–1949) som ''Conditori Dagmar'' i 1901. Andersen som var…)
 
Linje 1: Linje 1:
'''Dagmar Konditori''', tidligere konditori i [[Skovveien]] 6, etablert av baker- og konditormester Rasmus Peter Andersen (1864–1949) som ''Conditori Dagmar'' i 1901. Andersen som var født i Århus, kom til Kristiania i 1891, hvor han overtok et bakeri på [[Hammersborg (strøk)|Hammersborg]], etter å ha arbeidet som finbaker i Sverige, Halden, Moss og Sandefjord. Tre år senere overtok han en forretning i [[Karl XIIs gate]], som han drev til 1900, da han begynte alene i Skovveien 6. Virksomheten gikk bra, og etter hvert kunne han utvide både bakeriet og forretnings- og serveringslokalene. I 1922 fikk han installert en elektrisk bakerovn. Konditoriet bakte wienerbrød og alt til faget henhørende, spesialiteter var geburtsdagskringler (både wiener- og tertekringler med alskens fyll). I 1924 beskjeftiget firmaet én bakersvenn som var spesialist på wienerbrød, to konditorsvenner, tre lærlinger og seks ekspeditriser.
+
'''Dagmar Konditori''', tidligere konditori i [[Skovveien]] 6, etablert i 1901 av baker- og konditormester Rasmus Peter Andersen (1864–1949) som ''Conditori Dagmar''. Andersen som var født i Århus, kom til Kristiania i 1891, hvor han etter å ha arbeidet som finbaker i Sverige, Halden, Moss og Sandefjord, overtok et bakeri på [[Hammersborg (strøk)|Hammersborg]]. Tre år senere overtok han en forretning i [[Karl XIIs gate]], som han drev til 1900. Virksomheten i Skovveien gikk bra, og etter hvert kunne han utvide både bakeriet og butikk- og serveringslokalene. I 1922 fikk han installert en elektrisk bakerovn. Konditoriet bakte wienerbrød og alt til faget henhørende, spesialiteter var geburtsdagskringler (både wiener- og tertekringler med alskens fyll). I 1924 beskjeftiget firmaet én bakersvenn som var spesialist på wienerbrød, to konditorsvenner, tre lærlinger og seks ekspeditriser. Konditoriet var et populært møtested for gymnasiastene på skolene i strøket og for studentene som leste på Universitetsbiblioteket. Men i 1934 fikk Andersen konkurs, og konditoriet ble overtatt av Odd Jacobsen (1904–81). Konditoriet beholdt sin posisjon som et populært møtested, frem til driften ble innstilt i begynnelsen av 1970-årene.
 +
[[Kategori:Nærings- og nytelsesmiddelindustri]]
 +
[[Kategori:Restauranter/kafeer]]
 +
[[Kategori:Bydel Frogner]]

Revisjonen fra 8. des. 2020 kl. 18:35

Dagmar Konditori, tidligere konditori i Skovveien 6, etablert i 1901 av baker- og konditormester Rasmus Peter Andersen (1864–1949) som Conditori Dagmar. Andersen som var født i Århus, kom til Kristiania i 1891, hvor han etter å ha arbeidet som finbaker i Sverige, Halden, Moss og Sandefjord, overtok et bakeri på Hammersborg. Tre år senere overtok han en forretning i Karl XIIs gate, som han drev til 1900. Virksomheten i Skovveien gikk bra, og etter hvert kunne han utvide både bakeriet og butikk- og serveringslokalene. I 1922 fikk han installert en elektrisk bakerovn. Konditoriet bakte wienerbrød og alt til faget henhørende, spesialiteter var geburtsdagskringler (både wiener- og tertekringler med alskens fyll). I 1924 beskjeftiget firmaet én bakersvenn som var spesialist på wienerbrød, to konditorsvenner, tre lærlinger og seks ekspeditriser. Konditoriet var et populært møtested for gymnasiastene på skolene i strøket og for studentene som leste på Universitetsbiblioteket. Men i 1934 fikk Andersen konkurs, og konditoriet ble overtatt av Odd Jacobsen (1904–81). Konditoriet beholdt sin posisjon som et populært møtested, frem til driften ble innstilt i begynnelsen av 1970-årene.