Forskjell mellom versjoner av «St. Edmunds vei»

m
 
(2 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
'''St. Edmunds vei''', [[Abbediengen (strøk)|Abbediengen]], [[Ullern (bydel)|bydel Ullern]], fra [[Bekkefaret]] til [[St. Georgs vei]]. Oppkalt 1926 etter den engelske helgenkongen St. Edmund, som [[Hovedøya|Hovedøya kloster]] var innviet til. Klosteret eide Abbediengen. 49. Et av fire brune trehus like nedenfor [[Abbediengen (strøk)|Abbediengen holdeplass]] på [[Lilleakerbanen]], på norsiden av veien og trikkelinjen. Her bodde bodde Sverre Riisnæs (1887–1988), justisminister i Quislings regjering. Om ettermiddagen 8. mai 1945 ble en ung mann, Preben Kierulf (f. 1926), skutt av en hjemmefrontmann i hagen her. Det var fest i nabohuset der kontorsjef Chr. Thorvald Kierulf (1890–1966) i Det norske skogselskap bodde. Sønnen Preben og noen venner feiret freden og russetiden. Guttene ville høre radio fra London og ha mer å drikke, og brøt seg derfor inn i huset til Riisnæs, som nå var tomt. Riisnæs hadde på dette tidspunktet forskanset seg på Skallum gård sammen med Henrik Rogstad (1916–45) og Jonas Lie (1899–1945). Guttene bråkte så mye at en nabo som antok at det måtte være frontkjempere, ringte til en Milorg-gruppe. En gruppe hjemmefrontkarer bevæpnet med stengun kom til stedet med lastebil og kommanderte guttene til å rekke hendene i været. Preben Kierulf gjorde ikke det, men kastet seg isteden ned bak et epletre og ble da skutt av en av karene. Han døde kort etter på sykehus. Gjerningsmannen slapp å stå til rette for det han hadde gjort; drapet ble betraktet som et uhell.
+
'''St. Edmunds vei''', [[Abbediengen (strøk)|Abbediengen]], [[Ullern (bydel)|bydel Ullern]], fra [[Bekkefaret]] til [[St. Georgs vei]]. Oppkalt 1926 etter den engelske helgenkongen St. Edmund, som [[Hovedøya|Hovedøya kloster]] var innviet til. Klosteret eide Abbediengen.  
 +
 
 +
''Bygninger m.m.:''
 +
 
 +
'''49.''' Et av fire brune trehus like nedenfor [[Abbediengen (strøk)|Abbediengen holdeplass]] på [[Lilleakerbanen]], på norsiden av veien og trikkelinjen. Her bodde bodde Sverre Riisnæs (1887–1988), justisminister i Quislings regjering. Om ettermiddagen 8. mai 1945 ble en ung mann, Preben Kierulf (f. 1926), skutt av en hjemmefrontmann i hagen her. Det var fest i nabohuset til kontorsjef Chr. Thorvald Kierulf (1890–1966) i Det norske skogselskap, som bodde i nr. 51. Sønnen Preben og noen venner feiret freden og russetiden. Guttene ville høre radio fra London og ha mer å drikke, og brøt seg derfor inn i huset til Riisnæs, som nå var tomt. Riisnæs hadde på dette tidspunktet forskanset seg på Skallum gård sammen med Henrik Rogstad (1916–45) og Jonas Lie (1899–1945). Guttene bråkte så mye at en nabo som antok at det måtte være frontkjempere, ringte til en Milorg-gruppe. En gruppe hjemmefrontkarer bevæpnet med stengun kom til stedet med lastebil og kommanderte guttene til å rekke hendene i været. Preben Kierulf gjorde ikke det, men kastet seg isteden ned bak et epletre og ble da skutt av en av karene. Han døde kort etter på sykehus. Gjerningsmannen slapp å stå til rette for det han hadde gjort; drapet ble betraktet som et uhell.
 +
[[Kategori:Gater]]
 +
[[Kategori:Bydel Ullern]]
 +
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]

Nåværende revisjon fra 3. jun. 2023 kl. 16:32

St. Edmunds vei, Abbediengen, bydel Ullern, fra Bekkefaret til St. Georgs vei. Oppkalt 1926 etter den engelske helgenkongen St. Edmund, som Hovedøya kloster var innviet til. Klosteret eide Abbediengen.

Bygninger m.m.:

49. Et av fire brune trehus like nedenfor Abbediengen holdeplassLilleakerbanen, på norsiden av veien og trikkelinjen. Her bodde bodde Sverre Riisnæs (1887–1988), justisminister i Quislings regjering. Om ettermiddagen 8. mai 1945 ble en ung mann, Preben Kierulf (f. 1926), skutt av en hjemmefrontmann i hagen her. Det var fest i nabohuset til kontorsjef Chr. Thorvald Kierulf (1890–1966) i Det norske skogselskap, som bodde i nr. 51. Sønnen Preben og noen venner feiret freden og russetiden. Guttene ville høre radio fra London og ha mer å drikke, og brøt seg derfor inn i huset til Riisnæs, som nå var tomt. Riisnæs hadde på dette tidspunktet forskanset seg på Skallum gård sammen med Henrik Rogstad (1916–45) og Jonas Lie (1899–1945). Guttene bråkte så mye at en nabo som antok at det måtte være frontkjempere, ringte til en Milorg-gruppe. En gruppe hjemmefrontkarer bevæpnet med stengun kom til stedet med lastebil og kommanderte guttene til å rekke hendene i været. Preben Kierulf gjorde ikke det, men kastet seg isteden ned bak et epletre og ble da skutt av en av karene. Han døde kort etter på sykehus. Gjerningsmannen slapp å stå til rette for det han hadde gjort; drapet ble betraktet som et uhell.