Forskjell mellom versjoner av «Hølaløkka»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Bilde)
 
(5 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Hølaløkka''', vannpark på [[Grorud (strøk)|Grorud]], i [[Alnaelva|Alnas]] løp like sør for Leirfossen. Før Alna ble lagt i rør i 1970-årene, ble vannet fra Leirfossen brukt til industriformål; her lå [[Grorud Textilfabrik]] fra 1867. Med utbyggingen av [[Østre Aker vei]] og industriområdene langs [[Stanseveien]] ble Leirfossen skjult bak en betongdemning og elva ble lagt i rør frem til Fossumbekken.
+
[[Fil:Holalokka1.JPG|miniatyr|600x600pk|Inngangen til parken fra Stanseveien. Foto: Helge Høifødt]]
 +
'''Hølaløkka''', vannpark på [[Grorud (strøk)|Grorud]], i [[Alnaelva|Alnas]] løp like sør for [[Leirfossen]]. Før Alna ble lagt i rør i 1970-årene, ble vannet fra [[Leirfossen]] brukt til industriformål; her lå [[Grorud Textilfabrik]] fra 1867. Med utbyggingen av [[Østre Aker vei]] og industriområdene langs [[Stanseveien]] ble Leirfossen skjult bak en betongdemning og elva ble lagt i rør frem til Fossumbekken.
  
Vannet fra Leirfossen ledes nå over betongdemningen og ut i et åpent vannløp. I parkområdet er det satt opp brygge og benker, og det er anlagt plenarealer og plantet trær og busker. I tillegg er det etablert en ny turvei gjennom området. Stedegne sumpplanter og spesialkonstruerte kantsoner bidrar til at forurenset overvann fra trafikk- og industriområdene i dalen renses før det igjen renner ut i Alna.
+
Vannet fra Leirfossen ledes nå over betongdemningen og ut i et åpent vannløp. I parkområdet er det satt opp brygge og benker, og det er anlagt plenarealer og plantet trær og busker. I tillegg er det etablert en ny [[Turveier|turvei]] (del av turvei D9) gjennom området. Stedegne sumpplanter og spesialkonstruerte kantsoner bidrar til at forurenset overvann fra trafikk- og industriområdene i dalen renses før det igjen renner ut i Alna.
  
Vannparken ble åpnet 2004. Hølaløkka var det første stedet der Alna ble gjenåpnet, som del av et større program for å gjenåpne elver og bekker i Oslo. Leirfossen med sitt naturlige løp ble åpnet 2009.
+
Vannparken ble åpnet 2004. Hølaløkka var det første stedet der Alna ble gjenåpnet, som del av et større program for å gjenåpne elver og bekker i Oslo. I 2013 bla [[Grorudparken]] anlagt ved Alnaelva ovenfor Hølaløkka. Leirfossen med sitt naturlige løp ble åpnet 2009.
  
 
[[Kategori:Parker]]
 
[[Kategori:Parker]]
 
[[Kategori:Bydel Grorud]]
 
[[Kategori:Bydel Grorud]]
 
[[Kategori:Elver og bekker]]
 
[[Kategori:Elver og bekker]]
 +
{{#coordinates:primary|59.952004|10.882840|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 1. jul. 2021 kl. 10:31

Inngangen til parken fra Stanseveien. Foto: Helge Høifødt

Hølaløkka, vannpark på Grorud, i Alnas løp like sør for Leirfossen. Før Alna ble lagt i rør i 1970-årene, ble vannet fra Leirfossen brukt til industriformål; her lå Grorud Textilfabrik fra 1867. Med utbyggingen av Østre Aker vei og industriområdene langs Stanseveien ble Leirfossen skjult bak en betongdemning og elva ble lagt i rør frem til Fossumbekken.

Vannet fra Leirfossen ledes nå over betongdemningen og ut i et åpent vannløp. I parkområdet er det satt opp brygge og benker, og det er anlagt plenarealer og plantet trær og busker. I tillegg er det etablert en ny turvei (del av turvei D9) gjennom området. Stedegne sumpplanter og spesialkonstruerte kantsoner bidrar til at forurenset overvann fra trafikk- og industriområdene i dalen renses før det igjen renner ut i Alna.

Vannparken ble åpnet 2004. Hølaløkka var det første stedet der Alna ble gjenåpnet, som del av et større program for å gjenåpne elver og bekker i Oslo. I 2013 bla Grorudparken anlagt ved Alnaelva ovenfor Hølaløkka. Leirfossen med sitt naturlige løp ble åpnet 2009.