Forskjell mellom versjoner av «Geitabru»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Navn på den broen som i middelalder-Oslo førte over Alna i fortsettelse av Clemensalmenningen mot øst. Den lå i Gamlebyen, omtrent på det sted hvor Oslo gate i dag krysse...")
 
Linje 1: Linje 1:
Navn på den broen som i middelalder-Oslo førte over Alna i fortsettelse av Clemensalmenningen mot øst. Den lå i Gamlebyen, omtrent på det sted hvor Oslo gate i dag krysser over jernbanesporene på en moderne bro. Geitabru var i middelalderen et strategisk viktig sted, nevnt i sagaene. Det var her Håkon Håkonsson rykket inn i byen og hadde den første trefningen med hertug Skules menn ved påsketider i 1240. Det forklarer at kongen etter slaget skal ha reist et forsvarstårn på vestbredden av Alna, omtrent der han selv trengte inn i byen. Den helt presise plasseringen av Geitabru er vanskelig å fastslå, men muligens er noen kraftige tømmerfundamenter som ble funnet omkring 1900, rester etter broen, som ellers kan sees på et maleri av Jacob Coning fra 1699. – Geitabru er fra 1989 også navn på den moderne broen i Oslo gate.
+
'''Geitabru''', navn på den broen som i middelalder-Oslo førte over [[Alnaelva|Alna]] i fortsettelse av [[Clemensalmenningen]] mot øst. Den lå i [[Gamlebyen (strøk)|Gamlebyen]], omtrent på det sted hvor [[Oslo gate]] i dag krysser over jernbanesporene på en moderne bro. Geitabru var i middelalderen et strategisk viktig sted, nevnt i sagaene. Det var her Håkon Håkonsson rykket inn i byen og hadde den første trefningen med hertug Skules menn ved påsketider i 1240. Det forklarer at kongen etter slaget skal ha reist et forsvarstårn på vestbredden av Alna, omtrent der han selv trengte inn i byen. Den helt presise plasseringen av Geitabru er vanskelig å fastslå, men muligens er noen kraftige tømmerfundamenter som ble funnet omkring 1900, rester etter broen, som ellers kan sees på et maleri av Jacob Coning fra 1699. – Geitabru er fra 1989 også navn på den moderne broen i Oslo gate.
 +
[[Kategori:Broer]]

Revisjonen fra 12. jul. 2018 kl. 18:56

Geitabru, navn på den broen som i middelalder-Oslo førte over Alna i fortsettelse av Clemensalmenningen mot øst. Den lå i Gamlebyen, omtrent på det sted hvor Oslo gate i dag krysser over jernbanesporene på en moderne bro. Geitabru var i middelalderen et strategisk viktig sted, nevnt i sagaene. Det var her Håkon Håkonsson rykket inn i byen og hadde den første trefningen med hertug Skules menn ved påsketider i 1240. Det forklarer at kongen etter slaget skal ha reist et forsvarstårn på vestbredden av Alna, omtrent der han selv trengte inn i byen. Den helt presise plasseringen av Geitabru er vanskelig å fastslå, men muligens er noen kraftige tømmerfundamenter som ble funnet omkring 1900, rester etter broen, som ellers kan sees på et maleri av Jacob Coning fra 1699. – Geitabru er fra 1989 også navn på den moderne broen i Oslo gate.