Forskjell mellom versjoner av «Humlen»
(Ny side: Humlen, restaurant i Universitetsgata 26 (opprinnelig Det Norske Studentersamfund), 1926-1959, senere Ribo restaurant 1959-1984.) |
|||
Linje 1: | Linje 1: | ||
− | Humlen, restaurant i Universitetsgata 26 (opprinnelig Det Norske Studentersamfund), | + | '''Humlen''', restaurant 1927-1959 i [[Universitetsgata]] 26 (opprinnelig [[Det Norske Studentersamfund]]), senere restaurantene ''Ribo'' 1959-1985 og ''Humla'' 1973-1990, nattklubben Downtown, diskoteket Studio 26, danserestauranten Barock og underholdningsscenen [[Dizzie Showteater]]. 1990-2014. Siden 2015 ''Thon Conference Universitetsgaten''. |
+ | |||
+ | ==== Historikk ==== | ||
+ | Gården ble oppført for Det Norske Studentersamfund, som solgte den i 1918. Etter at teaterscenen Mayol ble nedlagt i 1925 ble gården kjøpt av [[Frydenlunds Bryggeri]], som bygget om og åpnet Humlen, en stor restaurant med ølhall under ledelse av restauratøren Ludvig Martin. Navnet var et resultat av en offentlig navnekonkuranse og viste til slyngplanten humle som er en viktig ingrediens i øl. | ||
+ | |||
+ | I 1932 ble restauranten overtatt av A/S Restaurant & Hoteldrift under ledelse av Moritz Charles Blumenfeld og bygget om. En inspirasjon var det store serverings- og forlystelsessenteret ''Haus Vaterland'' på Potsdamer Platz i Berlin. og hadde en folkelig profil med rimelige priser. Humlen hadde fem etasjer innbefattet kjelleretasjen, hvor det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: ''Sjømannsstuen,'' dekorert av yngre norske kunstnere, ''Ølhallen'' på 250 m², ''Bryggerstuen'' i gammel norsk stil og en intim ''Ølstue''. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m², og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. Humlen ble byens og landets klart største restaurant. I alt bestod restaurantens areal av ca. 3000 m², og den hadde ca. 120 ansatte. Den kunne visstnok ha nesten tusen gjester samtidig. Restauranten ble modernisert i 1939. | ||
+ | |||
+ | Den 27. januar 1941 ble restauranten beslaglagt av Reichskommissariat, også Blumenfelds egen bolig i Hovfaret 71, nå C. A. Torstensens vei, på Sørbyhaugen ble beslaglagt. Tyskerne drev restauranten videre under navnet ''Löwenbräu'' som en restaurant for tyske sivile og soldater. Offiserer hadde ikke adgang. Her holdt blant annet Reichskommissar Terboven juletrefest for sine ansatte i desember 1941. | ||
+ | |||
+ | Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab. Humlen ble drevet videre til 1959 da nye eiere overtok. Den 10. mars 1959 åpnet Bar Dus, en ny hypermoderne «american bar», i andre etasje, og i Humlens lokaler i første etasje stod etter hvert en nyinnredet restaurant ferdig. Den fikk navnet ''Ribo'' (etter den nye innehaveren Ritter Ribo). | ||
+ | |||
+ | Bar-dus ble nedlagt, gjenoppbygget etter tegninger av den danske arkitekten Mogens Hammer og gjenåpnet som restaurant 7. juli 1973 under navnet Humla. Dermed var det opprinnelig navnet fra 1927 på sett og vis gjeninnført (skjønt i sosiolektisk fornyet form og med en mulig meningsforskyvning fra plante til insekt). | ||
+ | |||
+ | I 1970-årene var nattklubben ''Downtown'', | ||
+ | |||
+ | Den 2. juni 1982 åpnet Studio 26, som raskt ble en av byens mest populære diskoteker. Dette ble fra 30. april 1986 til danserestauraten Barock. I 1990 kom Dizzie showteater. | ||
+ | |||
+ | grunnlagt 1932. Restauranten, som var eid av den jødiske restauratøren direktør Moritz Charles Blumenfeld i A/S Restaurant & Hoteldrift, var opprinnelig planlagt etter ''Haus Vaterland'' i Berlin. Den hadde fem etasjer, inklusive kjelleretasjen, der det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: ''Sjømannsstuen,'' dekorert av yngre norske kunstnere, ''Ølhallen'' på 250 m², ''Bryggerstuen'' i gammel norsk stil og en intim ''Ølstue''. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m², og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. I alt bestod restaurantens areal av ca. 3000 m², og den hadde ca. 120 ansatte. Restauranten ble modernisert i 1939. | ||
+ | |||
+ | 27. januar 1941 ble hele restauranten beslaglagt av Reichskommissariat, også Blumenfelds egen bolig i [https://www.oslobyleksikon.no/Hovfaret Hovfaret] 71, nå [https://www.oslobyleksikon.no/C._A._Torstensens_vei C. A. Torstensens] vei, på [https://www.oslobyleksikon.no/S%C3%B8rbyhaugen_(str%C3%B8k) Sørbyhaugen] ble beslaglagt. Tyskerne drev restauranten videre som ''Restaurant «Löwenbräu»,'' en restaurant for tyske sivile og soldater, offiserer hadde ikke adgang. Her holdt blant annet Reichskommissar Terboven juletrefest for sine ansatte i desember 1941. Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab. |
Revisjonen fra 4. nov. 2019 kl. 10:19
Humlen, restaurant 1927-1959 i Universitetsgata 26 (opprinnelig Det Norske Studentersamfund), senere restaurantene Ribo 1959-1985 og Humla 1973-1990, nattklubben Downtown, diskoteket Studio 26, danserestauranten Barock og underholdningsscenen Dizzie Showteater. 1990-2014. Siden 2015 Thon Conference Universitetsgaten.
Historikk
Gården ble oppført for Det Norske Studentersamfund, som solgte den i 1918. Etter at teaterscenen Mayol ble nedlagt i 1925 ble gården kjøpt av Frydenlunds Bryggeri, som bygget om og åpnet Humlen, en stor restaurant med ølhall under ledelse av restauratøren Ludvig Martin. Navnet var et resultat av en offentlig navnekonkuranse og viste til slyngplanten humle som er en viktig ingrediens i øl.
I 1932 ble restauranten overtatt av A/S Restaurant & Hoteldrift under ledelse av Moritz Charles Blumenfeld og bygget om. En inspirasjon var det store serverings- og forlystelsessenteret Haus Vaterland på Potsdamer Platz i Berlin. og hadde en folkelig profil med rimelige priser. Humlen hadde fem etasjer innbefattet kjelleretasjen, hvor det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: Sjømannsstuen, dekorert av yngre norske kunstnere, Ølhallen på 250 m², Bryggerstuen i gammel norsk stil og en intim Ølstue. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m², og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. Humlen ble byens og landets klart største restaurant. I alt bestod restaurantens areal av ca. 3000 m², og den hadde ca. 120 ansatte. Den kunne visstnok ha nesten tusen gjester samtidig. Restauranten ble modernisert i 1939.
Den 27. januar 1941 ble restauranten beslaglagt av Reichskommissariat, også Blumenfelds egen bolig i Hovfaret 71, nå C. A. Torstensens vei, på Sørbyhaugen ble beslaglagt. Tyskerne drev restauranten videre under navnet Löwenbräu som en restaurant for tyske sivile og soldater. Offiserer hadde ikke adgang. Her holdt blant annet Reichskommissar Terboven juletrefest for sine ansatte i desember 1941.
Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab. Humlen ble drevet videre til 1959 da nye eiere overtok. Den 10. mars 1959 åpnet Bar Dus, en ny hypermoderne «american bar», i andre etasje, og i Humlens lokaler i første etasje stod etter hvert en nyinnredet restaurant ferdig. Den fikk navnet Ribo (etter den nye innehaveren Ritter Ribo).
Bar-dus ble nedlagt, gjenoppbygget etter tegninger av den danske arkitekten Mogens Hammer og gjenåpnet som restaurant 7. juli 1973 under navnet Humla. Dermed var det opprinnelig navnet fra 1927 på sett og vis gjeninnført (skjønt i sosiolektisk fornyet form og med en mulig meningsforskyvning fra plante til insekt).
I 1970-årene var nattklubben Downtown,
Den 2. juni 1982 åpnet Studio 26, som raskt ble en av byens mest populære diskoteker. Dette ble fra 30. april 1986 til danserestauraten Barock. I 1990 kom Dizzie showteater.
grunnlagt 1932. Restauranten, som var eid av den jødiske restauratøren direktør Moritz Charles Blumenfeld i A/S Restaurant & Hoteldrift, var opprinnelig planlagt etter Haus Vaterland i Berlin. Den hadde fem etasjer, inklusive kjelleretasjen, der det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: Sjømannsstuen, dekorert av yngre norske kunstnere, Ølhallen på 250 m², Bryggerstuen i gammel norsk stil og en intim Ølstue. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m², og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. I alt bestod restaurantens areal av ca. 3000 m², og den hadde ca. 120 ansatte. Restauranten ble modernisert i 1939.
27. januar 1941 ble hele restauranten beslaglagt av Reichskommissariat, også Blumenfelds egen bolig i Hovfaret 71, nå C. A. Torstensens vei, på Sørbyhaugen ble beslaglagt. Tyskerne drev restauranten videre som Restaurant «Löwenbräu», en restaurant for tyske sivile og soldater, offiserer hadde ikke adgang. Her holdt blant annet Reichskommissar Terboven juletrefest for sine ansatte i desember 1941. Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab.