Forskjell mellom versjoner av «Christiania Seildugsfabrik»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
m
Linje 1: Linje 1:
'''Christiania Seildugsfabri'''k, [[Fossveien]] 24, tidligere industriselskap grunnlagt som et aksjeselskap i 1856 for å lage seilduk til seilskipsflåten; fabrikken kom i drift i 1858. Etter hvert gikk «Seilduken» over til å lage spinne- og veveprodukter av hamp, lin og jute. Arbeidsstokken var før den første verdenskrig oppe i 900 personer. Bedriften ble i 1960 fusjonert med Joh. Petersen A/S Linvarefabrik på Bryn, og senere nedlagt. Bygningene rommet senere flere nye mindre bedrifter. Fabrikkanlegget, som er i rød tegl (1858, ark. Peter H. Holtermann), ligger på den tomt hvor [[Akers mek. Verksted]] begynte sin virksomhet i 1842, og nede ved elven står fortsatt en liten bygning i utmurt bindingsverk fra den tiden. Seilduksfabrikken var i følge Skilling-Magazin «den største bygning i Christiania med omegn nest Slottet». På- og ombygginger fant sted i 1906 og 1956. Et av [[Selskabet for Oslo Byes Vel|Oslo Byes Vels]] [[blå skilt]] er satt opp ved inngengen fra Seilduksgata til minne om seilduksfabrikken.
+
'''Christiania Seildugsfabri'''k, [[Fossveien]] 24, [[Grünerløkka (strøk)|Grünerløkka]], tidligere industriselskap grunnlagt som et aksjeselskap i 1856 for å lage seilduk til seilskipsflåten; fabrikken kom i drift i 1858. Etter hvert gikk «Seilduken» over til å lage spinne- og veveprodukter av hamp, lin og jute. Arbeidsstokken var før den første verdenskrig oppe i 900 personer. Bedriften ble i 1960 fusjonert med Joh. Petersen A/S Linvarefabrik på Bryn, og senere nedlagt. Bygningene rommet senere flere nye mindre bedrifter.
  
Det ble i 1999 vedtatt å bygge lokaler for [[Kunsthøgskolen i Oslo]] på Christiania Seildugsfabriks område. Første byggetrinn stod ferdig i 2003, og annet byggetrinn startet i 2007, ferdig i 2010.  
+
Fabrikkanlegget, som er i rød tegl (1858, ark. Peter H. Holtermann), ligger på den tomt hvor [[Akers mek. Verksted]] begynte sin virksomhet i 1842, og nede ved elven står fortsatt en liten bygning i utmurt bindingsverk fra den tiden. Seilduksfabrikken var i følge Skilling-Magazin «den største bygning i Christiania med omegn nest Slottet». På- og ombygginger fant sted i 1906 og 1956. Et av [[Selskabet for Oslo Byes Vel|Oslo Byes Vels]] [[blå skilt]] er satt opp ved inngangen fra [[Seilduksgata]] til minne om seilduksfabrikken.
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
Det ble i 1999 vedtatt å bygge lokaler for [[Kunsthøgskolen i Oslo]] på Christiania Seildugsfabriks område. Første byggetrinn stod ferdig i 2003, og annet byggetrinn startet i 2007, ferdig i 2010.   
 
 
[[Akers mek. Verksted]], [[Kunsthøgskolen i Oslo]]
 
 
 
== Referanser til denne artikkelen ==
 
 
 
[[Akerselva]], [[Akers mek. Verksted]], [[Fossveien]], [[Kunsthøgskolen i Oslo]], [[Seilduksgata]]
 
  
 
[[Kategori:Tekstilindustri]]
 
[[Kategori:Tekstilindustri]]
Linje 15: Linje 9:
 
[[Kategori:Blå skilt]]
 
[[Kategori:Blå skilt]]
 
[[Kategori:Næringsbygninger]]
 
[[Kategori:Næringsbygninger]]
 +
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]

Revisjonen fra 5. des. 2018 kl. 13:46

Christiania Seildugsfabrik, Fossveien 24, Grünerløkka, tidligere industriselskap grunnlagt som et aksjeselskap i 1856 for å lage seilduk til seilskipsflåten; fabrikken kom i drift i 1858. Etter hvert gikk «Seilduken» over til å lage spinne- og veveprodukter av hamp, lin og jute. Arbeidsstokken var før den første verdenskrig oppe i 900 personer. Bedriften ble i 1960 fusjonert med Joh. Petersen A/S Linvarefabrik på Bryn, og senere nedlagt. Bygningene rommet senere flere nye mindre bedrifter.

Fabrikkanlegget, som er i rød tegl (1858, ark. Peter H. Holtermann), ligger på den tomt hvor Akers mek. Verksted begynte sin virksomhet i 1842, og nede ved elven står fortsatt en liten bygning i utmurt bindingsverk fra den tiden. Seilduksfabrikken var i følge Skilling-Magazin «den største bygning i Christiania med omegn nest Slottet». På- og ombygginger fant sted i 1906 og 1956. Et av Oslo Byes Vels blå skilt er satt opp ved inngangen fra Seilduksgata til minne om seilduksfabrikken.

Det ble i 1999 vedtatt å bygge lokaler for Kunsthøgskolen i Oslo på Christiania Seildugsfabriks område. Første byggetrinn stod ferdig i 2003, og annet byggetrinn startet i 2007, ferdig i 2010.