Byrådet
Oslos «byregjering» i kommunens nye styringssystem fra 1986. Opprinnelig innført som en forsøksordning, nå som en permanent ordning med egen lovhjemmel fra 1993. Byrådet har fra 2010 åtte medlemmer (byråder) som velges av bystyret for valgperioden (fire år). Valgbare til byrådet er alle som er valgbare til bystyret, dvs. stemmeberettigede innbyggere i Oslo. Det parlamentariske system innebærer at byrådet må fratre dersom et flertall i bystyret krever det, eller når byrådet selv stiller «kabinettspørsmål», dvs. setter sin stilling inn på å få et bestemt forslag vedtatt og taper voteringen. Ordføreren er ansvarlig for at det blir dannet et byråd som kan velges av et flertall i bystyret. Byrådsmedlemmer fratrer eventuelle kommunale verv mens de sitter i byrådet. Det gjelder også evt. vervet som bystyremedlem.
Byrådet er den øverste ledelse av den samlede kommunale administrasjon. Byrådet skal innstille i saker til bystyret og sørge for effektiv gjennomføring av vedtak foretatt i overordnede organer. Byrådet og det enkelte medlem kan gjøre beslutninger i saker der bystyret har delegert vedtaksmyndighet til byrådet.
De enkelte byråder er leder for hver sin byrådsavdeling (to byrådsavdelinger har to byråder). Hver byrådsavdeling ledes administrativt av en kommunaldirektør. Den enkelte byråd er gitt instruksjonsrett overfor sin administrasjon og avgjørelsesmyndighet på sitt fagområde innenfor den ramme bystyret har gitt.