COOP Norge SA

Revisjon per 21. nov. 2019 kl. 12:31 av Astrid (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

COOP Norge SA, et landsforbund av samvirkelag stiftet i 1906 som Norges Kooperative Landsforening (NKL). Et samvirkelag er en økonomisk virksomhet som eies av medlemmene for å tilby medlemmene gode varer til konkurransedyktige priser; medlemmene får også utbetalt kjøpeutbytte. COOP er nå en av de største enhetene i norsk dagligvarehandel med butikkjedene Coop Prix (lavprisbutikker), Extra (stormarked med ekstra lave priser), Coop Marked (nærbutikker), Coop Mega (supermarked) og Obs! (hypermarked); i alt ca. 1150 butikker over hele landet. Matkroken er den nyeste kjeden i Coop Norge, den var tidligere eid av ICA Norge, som ble kjøpt opp av Coop Norge i oktober 2014. Matkroken fortsatte som samme konsept med det unntak at varesortiment er Coops. Matkroken driver mindre nærbutikker med utvalg av ferskvarer, gourmetmat og gatekjøkkenmat. Coop Norge har også faghandelkjeder for bl.a. byggevarer og elektro, samt produserer visse varer selv gjennom Røra Fabrikker og Gomannbakeriene.

Oslo Samvirkelag ble stiftet i 1916 og representerte alle byenes kooperative forretninger. Mange av dagligvarebutikkene har fortsatt som butikker i en av Coops kjeder. I 2008 overtok COOP kjøpesenteret Smart Club i Smalvollveien, og i 2015 var ICA Norge med 553 ICA- og Rimibutikkene kjøpt. 43 av butikkene måtte selges til Bunnpris og 50 til Norgesgruppen for å hindre svekkelse av konkurransen i dagligvaremarkedet. Mange Rimi-butikker ble til Extra eller Coop Prix, mens ICA-butikkene ble til Coop Mega og Extra.

Per 2018 er det i Oslo to Obs!-butikker (på Alna og Haugenstua), 10 Coop Mega-butikker 10 Coop Prix-butikker, 1 Coop Marked-butikk, 10 Extra-butikker og 10 Matkroken-butikker.