Christiania Seildugsfabrik

Revisjon per 5. nov. 2019 kl. 19:02 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Bygningene til Christiania Seildugsfabrik ved Øvre Foss i Akerselva fotografert i 2015. - Foto Tore Sætre / Creative Commons

Christiania Seildugsfabrik, Fossveien 24, Grünerløkka, tidligere industriselskap grunnlagt som et aksjeselskap i 1856 for å lage seilduk til seilskipsflåten. Fabrikken kom i drift i 1858. På fabrikkens område på Grünerløkka, ved Øvre Foss i Akerselva, ligger fra 2003 Kunsthøgskolen i Oslo. Et av Oslo Byes Vels blå skilt er satt opp ved inngangen fra Seilduksgata til minne om seilduksfabrikken.

Historikk

Fabrikkanlegget, som er i rød tegl (1858, ark. Peter H. Holtermann), ble oppført på den tomt hvor Akers mek. Verksted begynte sin virksomhet i 1842. Nede ved Akerselva står fortsatt en liten bygning i utmurt bindingsverk fra den tiden. Seilduksfabrikken var i følge Skilling-Magazin «den største bygning i Christiania med omegn nest Slottet».

Bedriften fikk i slutten av 1870-årene oppført fem fireetasjes gårder for sine ansatte i Markveien og Steenstrups gate, på folkemunne kalt «Seilduksgårdene».

Etter hvert gikk «Seilduken» over til å lage spinne- og veveprodukter av hamp, lin og jute. Arbeidsstokken var før den første verdenskrig oppe i 900 personer. På- og ombygginger fant sted i 1906 og 1956.

Bedriften ble i 1960 fusjonert med Joh. Petersen A/S Linvarefabrik på Bryn, og senere nedlagt. Bygningene rommet senere flere nye mindre bedrifter.