Døvekirken

Revisjon per 21. sep. 2023 kl. 19:03 av Baardseth (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Døvekirken sett mot hovedinngangen fra Fagerborggata. Foto mars 2023 Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon.

Døvekirken Fagerborggata 12, ligger i en bolig- og kontorblokk med fasader av rød tegl på hjørnet av Fagerborggata og Suhms gate. Kirken er tegnet av ark. Bernt Heiberg og ble vigslet 27. januar 1974 av biskop Kaare Støylen. Kirken ble bygd i tilknytning til tidligere «Husmorforbundets hus» med 36 hybelleiligheter; hybelhus for Døvemenigheten. Kirken har en frittstående klokkestøpul ved inngangen fra Fagerborggata. To klokker fra 1973 fra O. Olsen Søn. Den ene med inskripsjon: Ære være Gud i det høyeste, og den andre: Da skal de døves ører lukkes opp og den stumme tunge juble.

Kirkesalen har 86 sitteplasser + 36 på galleriet, og en tilstøtende menighetssal. Inneholder også sakristi og kontorer, og med grupperom og ungdomsrom i underetasjen. Ved innvielsen var det verken altertavle eller orgel. En lysekrone fra en polsk slottskirke. Folkemuseet lånte ut en 1600-talls altertavle til kirken, inntil det ble laget ny altertavle, en skulptur utført av døveprest Georg Abelsnes og innviet nov. 1994. Altertavlen fra den tidligere kirken Døves kirke på Bislett er plassert på galleriet.

Historikk

De Døves menighet begynte som en forening som holdt til i et lokale i Nordahl Bruns gate 17 der de innredet rommet med talerstol med et rødt klede med gyllent kors og to bilder med bibelsk motiv på veggen. Foreningen fikk så kjøpt et bedehus som Den Jarlsbergske menighet skulle selge, ominnredet det og fikk det innviet som kirke 1894: Døves kirke, Sofies gate 21. 1964 vedtok menigheten å selge kirketomten til kommunen og plassere pengene i eiendommen Fagerborg gate 12, der Døvekirken nå er.