Kiellands Hus

Revisjon per 3. des. 2019 kl. 23:03 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Kiellands Hus, seksetasjes bolig- og forretningsgård med kjøpesenter, i Waldemar Thranes gate 72 ved Alexander Kiellands plass. Gården, som ligger mellom Uelands gate og Kingos gate, ble oppført 2006 etter tegninger av Felix Arkitekter. I tillegg til forretningslokaler og en stor Circle K-stasjon inneholder bygget 226 leiligheter i de øvre etasjene.

Kjøpesenteret Kiellands Hus ligger i første etasje og underetasjen på hjørnet mot Uelands gate. Det er et nabolagssenter med 13 butikker, blant annet Coop Mega, Post i butikk, Vinmonopol, apotek, bokhandel (ARK), bakeriutsalg, fargehandel, nille-butikk, blomsterforretning og optiker, samt sushibar, eiendomsmegler, frisørsalong og renseri.

Eieren FNC Kiellands Hus AS er et datterselskap av Ragde Eiendom AS, et eiendomsselskap som driver utleie, kjøp og salg av bolig- og næringseiendom. Ragde Eiendom består av 287 selskaper og datterselskaper i Oslo, Bergen, Belgia, Nederland, Sverige, Danmark og Finland.

Frem til Kiellands Hus ble oppført i 2006 var det en bensinstasjon her. På dette stedet lå det under krigen seks store, sammenhengende garasjebrakker. Her var det verksted og tysk bilopphugning. Med Ila pensjonat, forsyningsbrakkene i Kingos gate, marinelageret i Waldemar Thranes gate 86 og tilfluktsrom satte den tyske okkupanten et sterkt preg på dette strøket. To av garasjebrakkene ble solgt til Norsk Brændselolje A/S, Mil-gården i mai 1947. De fire øvrige ble solgt til samme kjøper i oktober.