Lilleborg AS

Revisjon per 28. sep. 2020 kl. 07:23 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Lilleborg fabrikker ved Akerselva i 1914. - Foto Norsk Teknisk Museum / No restrictions

Lilleborg AS, Sandakerveien 56, stor industri- og handelsbedrift innen vaskemidler, hygieneartikler og kosmetikk, grunnlagt i 1897.

I Sandakerveien 56 ligger administrasjonsbygningen som ble tatt i bruk i 1967, et kontorbygg på ti etasjer med rastermønstret sandblåst betongfasade (ark. Blakstad og Munthe-Kaas). Foran og litt tilbaketrukket ligger den tidligere kontorbygningen i slemmet tegl og nordisk nybarokkstil (ark. Magnus Poulsson) fra 1916, utvidet i 1930.

Rett nedenfor er fabrikkporten med portbygning (Sandakerveien 54). Innenfor porten er det en liten skytestilling i betong fra krigsårene. Fra porten fører en gate ned til selve industriområdet ved bredden av Akerselva, som i 2002–2003 ble utbygd som boligområde. Gaten, som fører gjennom området, over Akerselva og til Treschows gate, fikk da navnet Ivan Bjørndals gate. De fleste av produksjonsbygningene ble revet, men en del av de eldste bygningene ut mot elven er beholdt og omgjort til boliger. Flere store boligblokker er oppført, slik at området i dag er blitt en bydel med et stort antall leiligheter foruten restauranter og butikker.

Sør for selve industriområdet og på den andre siden av elven, med adresse Treschows gate 16, lå 1977–2020 en stor lagerbygning. Her foreligger det også planer om nybygging.

Historikk

A/S Lilleborg Fabriker ble grunnlagt i 1897 som en fortsettelse av tidligere fabrikkvirksomhet på eiendommen Lilleborg, som lå på østsiden av Akerselva på Sandaker. Her hadde det blitt drevet såpekoking fra midt på 1700-tallet. En oljemølle var anlagt i 1833 og en såpefabrikk («sæbesyderi») i 1842. Eiendommen og produksjonen ble i 1863 overtatt av Peter Kildal (1814–82), som utvidet virksomheten med hovedvekt på produksjon av lampeolje og såpe. Flere større fabrikkbygninger ble oppført.

Etter Kildals død ble firmaet P. W. W. Kildal & Co. i 1897 omdannet til aksjeselskapet Lilleborg Fabriker. I 1925 innledet Lilleborg et samarbeid med De-No-Fa (De Nordiske Fabriker) i Fredrikstad, en bedrift som produserte spisefett og teknisk fett og hvor det nederlandsk-britiske industrikonsernet Unilever eide halvparten. I 1930 overtok Lilleborg produksjon og rettighetene til flere av Unilevers kjente merker (blant annet Sunlight-såpen), samtidig som De-No-Fa og Unilever overtok halvparten av aksjene i Lilleborg.

Under krigen produserte Lilleborg fettstoffer, som okkupasjonsmakten trengte, og derfor hadde man væpnet vakthold for å avverge eventuelle sabotasjeaksjoner. Fabrikken produserte imidlertid også andre fettprodukter som såpe, matfett, herdet fett, oljer, kraftfôr osv. som var viktige for det sivile samfunn. Motstandsbevegelsen gikk derfor imot å sabotere produksjonen ved fabrikken.

I 1959 ble både De-No-Fa og Lilleborg overtatt av Borregaard og sammensluttet til DeNoFa Lilleborg. Etter at Borregaard ble en del av Orkla-konsernet, ble Denofa og Lilleborg i 1996 igjen adskilte selskaper, og Lilleborg hører nå inn under Orkla Brands med fabrikk i Ski (Nordre Follo) og to fabrikker i Kristiansund. Produksjonen på Sandaker ble avviklet i 1997 og flyttet til Ski. Den eneste virksomheten ved Akerselva, foruten selskapets administrasjon, var i noen år den store lagerbygningen i Treschows gate 16.

I 2000–03 ble Lilleborgs fabrikkområde sanert, restaurert og utbygd som boligområde med adresser til Ivan Bjørndals gate. Den eldste av fabrikkbygningene i rød tegl stammer fra 1850. Fasaden av en oljemølle fra 1900 ut mot elven er også bevart. En stor, grønnmalt tårnbygning av betong, som kom til i 1931, ble revet. En vaskepulverfabrikk, oppført 1983 (ark. Doxrud, Mjøset og Eggen) i prefabrikert betong, kledd med stålplater og tilpasset de gamle bygningene med trappetårn og første etasje i rød tegl, ble tildelt Oslo kommunes arkitektur- og miljøpris 1988. Den ble delvis revet og resten omgjort til leiligheter og kontorer.

Lilleborg hadde også en viss produksjon på Heggholmen i Oslofjorden.