Mannen med nøkkelen

Revisjon per 16. sep. 2022 kl. 08:57 av KAT (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Mannen med nøkkelen, bronseskulptur i Sommerroparken, utført av Auguste Rodin. Statuen er en kopi av en av figurene i Rodins figurgruppe «Borgerne fra Calais», et monument i bronse utført 1884–86. Gruppen forestiller seks borgere som under en beleiring, med strikken om halsen, ofret seg for sin by. Mannen med byens nøkkel, som han er i ferd med å gi fra seg, het Jean d’Aire.

Skulpturen var en gave fra maleren Frits Thaulow, som på denne tiden bodde i Paris, og han mente at Kristiania trengte litt kunst av internasjonal klasse. Gaven førte imidlertid til en heftig debatt både om statuen og om hvor den burde plasseres. Thaulow ønsket seg Egertorget, andre ville ha den i Skarpsnoparken og atter andre nederst i Pilestredet. Men det endte med at skulpturen ble avduket i 1902 i Sommerroparken, opprinnelig anlagt av Oslo Byes Vel.

I perioden 2015-22 var statuen til restaurering og oppbevaring i forbindelse med utbyggingen og oppgraderingen i Sommerroparken. Den ble satt på plass på en litt lavere sokkel høsten 2022.