Triungsvann

Revisjon per 8. sep. 2017 kl. 12:20 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Triungsvannene, Triungen, vann i Bærumsmarka nordøst for Bogstadvannet, på grensen mellom Oslo og Bærum, totalt 0,23 km2, 349 moh. Til Triungsvann fører bekk fra østside...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Triungsvannene, Triungen, vann i Bærumsmarka nordøst for Bogstadvannet, på grensen mellom Oslo og Bærum, totalt 0,23 km2, 349 moh. Til Triungsvann fører bekk fra østsiden av Tjæregrashøgda i Bærum, og fra vannet renner Åborbekken som danner grense mellom Oslo og Bærum og munner ut i Bogstadvannet. Eldre steindemning over bekken ved utløpet. Betongdemning oppført på 1950-tallet for å bedre vannforsyningen til Østre Bærum. Navnet tilsier at det har vært tre vann eller myrputter før oppdemningen. Endelsen -ungen (og -angen) har med vann å gjøre.

Triungsvann naturreservat ble opprettet 2. oktober 1992; området var vernet allerede 1988 som del av verneplanen for våtmarker. Totalt areal 564 daa, herav 166 daa i Oslo. Naturreservatet består av myr, flytetorv og vann. Vannet er et viktig hekke- og oppvekstområde for våtmarksfugl. Torvøyene i vannet er vanskelig tilgjengelig for rovdyr og danner gode hekkeplasser for bl.a. ender og vadefugl. Av ender hekker stokkand, toppand, kvinand og muligens krikkand. Vadere som skogsnipe, grønnstilk, strandsnipe og enkeltbekkasin hekker også ved vannet.

Vannet er registrert som «en dystrof sjø under gjengroing, med store flytematter med myrvegetasjon». Myrområdet Breimåsan ved nordvestenden av vannet er klassifisert som rik- og fattigmyr. Myrfloraen omfatter rundt 80 arter, med navn som myrkongle, breimyrull, gul- og flaskestarr.