Vår Frelsers gravlund kapell

Revisjon per 3. sep. 2023 kl. 20:50 av Baardseth (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Vår frelsers gravlund kapell, 2020. Foto: Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon

Vår Frelsers gravlund kapell, Akersveien 33, ble oppført i 1864 som likkapell i tegl og mur og med bolig for graver på Vår Frelsers gravlund. Fra 2004 er kapellet en kirke for den russisk-ortodokse Hellige Olga menighet og vigslet som Vår Frelsers ortodokse kirke.

Gravkapellet ble reist «av hygieniske grunner», primært for å ha et verdig sted å oppbevare de døde mellom dødsfallet og begravelsen, men kunne også bli benyttet til deler av selve begravelsen. Det ble utvidet og forandret første gang 1879. Etter hvert ble det seremonisted for begravelse som ble den dominerende bruk av kapellet, og da kom behovet for å utsmykke det enkle kapellet innvendig. I 1938–39 ble det utvidet med en kor-nisje dekorert med et veggmaleri av Den oppstandne Kristus, malt av Per Vigeland. På grunn av vannskader malte kunstneren opp igjen fresken 1964. En halvsirkel over inngangsdøren er dekorert av Ole Solbakken 1969.

Det var grunnet få nye begravelser på kirkegården at kapellet er leid ut fra 2003, og er blitt utstyrt. utsmykket og vigslet som ortodoks kirke.