Anne Kures Hotel

Anne Kures Hotel i midten av 1930-årene. - Foto Harstads forlag / Oslo byarkiv / Creative Commons

Anne Kures Hotel, tidligere hotell som lå i Voksenkollveien 20 på Voksenkollen. Hotellet var grunnlagt og ble drevet av Anne Kure (1845–1914). Hun startet hotelldriften i Kirkegata 36, hjørnegården mot Karl Johans gate. Hotellet ble i sin tid ansett som byens beste, men grunnet problemer med leieforholdet besluttet hun å flytte virksomheten opp i åsen. Det nye hotellet stod ferdig 1899 (ark. Herman M. Backer) med sentralvarme, to vannreservoarer, elektrisk lys fra eget elektrisitetsverk, 45 gjesteværelser, salong, røkeværelser, hall, biljard og egne tennisbaner. Etter Anne Kures død drev niesen Marthe hotellet i ca. 20 år, senere drevet av Sofie og Petra Kure.

Under den annen verdenskrig ble hotellet brukt av tyskerne. Natt til 3. mai 1941 brant hotellet ned til grunnen, antagelig som følge av at en sigarettglo hadde havnet i en papirkurv. To mennesker omkom, en tysker og en norsk pastor. Ruinene er ennå godt synlige i terrenget.

En gammel tennisbane ved Hospitsveien, like nedenfor ruinen, er satt i stand som håndball- og basketballbane og kalles «Anne Kure-banen», og en sti fra den nedre delen av Hospitsveien til den øvre delen er oppkalt etter Anne Kure og heter Anne Kures sti.