Bredtveit fengselskirke

Alteret med altertavlen av Maria Vigeland. På veggen ser vi epitafiene av Lina Sandell og Sophie Bonnevie til høyre for alteret. Foto 2024 Elisabet Kjetilstad
Orgel (Longman & Broderip, England) fra slutten av 1700-tallet fra Tukthuskirken. Foto 2024 Elisabet Kjetilstad.

Bredtveit fengselskirke ble innredet i en tidligere gymsal i Bredtveit fengsel (Trondheimsveien 375) og vigslet av biskop Smemo 2.Påskedag (15.april) 1952. Maria Vigeland fikk sette sitt preg på rommet, en oppgave hun drømt om i mange år. Hun leverte altertavle, tegnet kirketekstiler (som mulig ble sydd av fanger assistert av Maria Vigelands mor), og epitafier, samt var fargekonsulent for rommet.

Fra Tukthuskirken, som tidligere huset kvinnefengselet, stammer døpefatet, altersølv og flere bøker. Også et særpreget orgel fra slutten av 1700-tallet og de to kirkeklokkene er fra Tukthuskirken.


Altertavlen var bestilt før krigen til kirkerommet i det som i 1938 var planlagt som nytt landsfengsel for kvinner på Ila. Det var fullført før utbruddet av 2.verdenskrig, men det var først da det i 1949 ble bestemt at kvinnefengselet skulle bli på Bredtveit, at et permanent kirkerom kunne planlegges der altertavlen fikk plass. Da Maria Vigeland fikk oppdraget skrev hun: "Det er en gammel ide jeg har hatt å utføre altertavlen med motiv: kvinnelig arbeid i lyset av jomfru Maria og Jesusbarnet med engelen som letter byrden. Og med epitafier til ulykkelige og vanskeligstilte kvinner i den tro og det håp at dette kan bli til noen hjelp og oppreisning." de tre epitafiene viser Lina Sandell, Sophie Bonnevie og Marie Foreid.

Om kirkeklokkene fortelles det at da fengselet i sept. 1941 ble overtatt av nazistene, ble klokkene gravd ned for å unngå at de skulle bli smeltet om til krigsmateriell.