Hotel Bristol

(Omdirigert fra Bristol)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Hotel Bristol fotografert rundt 1930. - Foto Ukjent fotograf / Oslo Museum / Creative Commons

Hotel Bristol, Kristian IV's gate 7, åpnet 1920, tilhører kjeden Thon Hotels. Hotellet er blant annet kjent for de tradisjonsrike serveringslokalene Vinterhaven og Bibliotekbaren. Hotellet var i mange år også kjent for sin elegante danserestaurant Den mauriske hall, hvis arkitektur etter ombygging i 1977 ble delvis bevart i Bibliotekbaren og hotellets lobby.

Historikk

Hotel Bristol ble etablert av dansken Waldemar Jensen, tidligere hovmester på Grand Hotel, med støtte fra Schous Bryggeri. Bygningen ble oppført 1918–20 i nordisk nybarokk (ark. Fin Rahn). Den fikk et tilbygg i 1960 (ark. F. S. Platou A/S). Hotellet ble overtatt av Olav Thon i midten av 1970-årene.

Ved en stor utvidelse 1998-2000 i bakgården og på naboeiendommen Rosenkrantz’ gate 3 (ark. Derlick Arkitekter as) økte antall værelser fra 141 til 247 pluss seks store suiter. Kurs- og bankettarealet økte med 1200 m2 i tillegg til ny kafé og nytt velværesenter.

Som de fleste andre større hoteller ble Hotel Bristol ofte benyttet av den tyske okkupasjonsmakten under krigen. Gjesteværelser for tyskere ble rekvirert. Andre gjestebesøk gikk ned på grunn av de strenge restriksjonene på innenlands- og utenlandsreiser. Restaurantens meny var preget av krigstidens vareknapphet, men hotellets orkester spilte til dans i Den Mauriske hall. I tillegg til vanlige selskaper var det også arrangementer som foredrag i regi av Norsk-Tyske selskap, kammermusikkaftener arrangert av Deutsche Akademie i Oslo. Hotellet var åsted for en velkomsttilstelning for det annet politikorps’ hjemkomst fra Østfronten i mai 1944, med utdeling av frontkjempermerker og taler av ministrene Lie, Riisnæs og Fuglesang. Sommeren 1945 bodde allierte militære her.