Karma Tashi Ling

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Foto: Margareth Tarach
Foto: Margareth Tarach

Karma Tashi Ling buddhistsenter, (KTLBS) Bjørnåsveien 124, tibetansk tempel innviet juni 2015, hovedsete for Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som tilhører Karma Kagya-tradisjonen av tibetansk buddhisme. Dette senteret for tibetanske buddhisme ble stiftet 1975, regulert som trossamfunn 1987, og har holdt til på adressen på Bjørndal helt fra organisasjonen ble opprettet. Fram til organisasjonen kjøpte eiendommen i 1993, leide den Sommerro av Oslo kommune.

Ca. 900 medlemmer (2023), der de fleste er etnisk norske. Arkitekt for templet er Per Marlow, mens de store Buddha-statuene i tibetansk tradisjon som er i tempelet, er fra Nepal.

På tunet står «Fredsstupaen», en over 11 m høy pagode bygget i tibetansk stil, innredet med et lite meditasjonsrom. Den ble innviet 14. juni 2005 og er tilegnet minnet om at Dalai Lama mottok Nobels fredpris i Oslo i 1989. Han besøkte selv senteret i 1988.

Senteret driver meditasjonstrening og kursvirksomhet, og har også en Dharmabutikk som selger bøker og diverse gjenstander til buddhistisk praksis. Et eget retreatsenter, Karma Shedrup Ling i Nordre Follo kommune, ble kjøpt i 1998. Fra 2008 til 2018 hadde KTLBS også et meditasjonssenter og butikk i Storgata.

Den øverste leder av virksomheten siden 1992 er Lama Changchub Tsering.

KTLBS er tilknyttet det landsomfattende trossamfunnet Buddhistforbundet.