Klosterenga skulpturpark

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
«Den flerkulturelle plass». Foto: Helge Høifødt

Klosterenga skulpturpark, skulpturpark i Klosterenga med skulpturer av Bård Breivik (1948–2016). Parken ble anlagt 1999 og første byggetrinn stod ferdig 2000. Ferdigstilt i 2023, det kunstneriske arbeidet videreført av skulptøren Kristian Blystad og arkitekt Jørn Skaare. Landskapsarkitektur ved Dronninga landskap. Parken ligger i Klosterengas vestlige del, mellom Grønlandsleiret og Jarlegata. Grunnstammen i skulpturparken er steiner fra Bård Breiviks prisbelønte Citadell-utstilling. Samlingen består av skulpturer, landskapselementer og historisk byggestein. I tillegg er det en mur (3,4 m høy og 40 m lang), et basseng med vannførende nisjer med buddhahoder, eggformer i sort norsk stein og fem kantformete søyleelementer fra Tyrkia, Den flerkulturelle plass, og en samling fylkessteiner, lenger nede i parken på det som er festplassen i parken.

Planen har også vært å hente frem Hovinbekken og la den renne gjennom Klosterenga i et system av renner, kar, vanntrapper og bassenger som Bård Breivik utformet.

Skulpturparken forfalt etter at første byggetrinn stod ferdig, og den ble utsatt for hærverk. Parkens dårlige forfatning førte til diskusjon om dens fremtid, men det var håp om at den kunne bli fullført og holdt skikkelig i hevd, slik at parken kunne bli det den var tenkt å være: et rekreasjonsområde av høy kvalitet som kan synliggjøre de verdiene som kulturminnene, naturen og de levende bomiljøene i området utgjør. Våren 2019 startet arbeidet med ferdigstillelse av parken finansiert av Oslo kommune. Innvielsen skjedde 10. juni 2023.