Kon-Tiki Museet

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Kon-Tiki Museet, Bygdøynes, inneholder fartøyer og funn fra Thor Heyerdahls ekspedisjoner; åpnet i provisorisk bygning 1949, i nåværende lokaler (ark. F. S. Platou og Otto Torgersen) fra 1957, tilbygg (O. Torgersen) 1978. Museet er en selvfinansiert stiftelse, og overskuddet brukes til stipendier for norske og utenlandske studenter til sjøfartstekniske og arkeologisk-etnografiske undersøkelser.

Det huser balsaflåten «Kon-Tiki», som i 1947 i løpet av 101 dager seilte fra Callao i Peru til Raroia i Polynesia med et mannskap på 5 nordmenn og 1 svenske, og papyrusbåten «Ra II», som brukte 57 dager over Atlanterhavet fra Safi i Marokko til Barbados med åtte mann fra åtte nasjoner om bord. Videre har museet den eneste avstøpning av en 9,2 m høy statue fra Påskeøya samt originalskulpturer og andre funn fra ekspedisjoner til Galapagos 1953 og Påskeøya 1955–56. Veggkart viser Kon-Tiki-ekspedisjonen, «Ra I»-ekspedisjonen 1969, Ra II-ekspedisjonen og «Tigris»-ekspedisjonen 1977–78, en seilas fra Irak til Djibouti med sivbåten Tigris, bygd i Mesopotamia etter mønster av sumerernes eldste fartøyer. Under balsaflåten er det et tørrakvarium med bl.a. en 10 m lang hvalhai, og en rekonstruksjon av en familiehule fra Påskeøya.

Tekst og fotografier forteller om konstruksjonen av og ferdene til ekspedisjonsfartøyene. En vitenskapelig avdeling for forskning i Stillehavsområdet og andre fremmede farvann åpnet 1986. Sentralt står biblioteket, som omfatter ca. 8000 bind. Grunnstammen er Bjarne Kroepeliens samling av litteratur om Polynesia samt Thor Heyerdahls samling. Biblioteket omfatter også Bengt Danielssons samling fra Tahiti. Forskningsavdelingen drives for museets midler. Museet har lagret en stor samling rullesteinskulpturer og 1000 år gamle steinøkser fra Påskeøya.