Rye

Rye, Sportsklubben, stiftet 1. juni 1920 av en guttegjeng på Grünerløkka. Opprinnelig navn var Djerv, men klubben byttet 1923 navn til Rye, etter Olaf Ryes plass, som da var et senter for idretten på Grünerløkka.

Rye er særlig kjent som sykkelklubb, men driver også med løp, ski og triathlon; tidligere også ishockey, orientering og kappgang. I 1929 tok klubben i bruk den nye velodromen på Dælenenga.

Sp.kl. Rye arrangerer bl.a. turrittene Nordmarka Rundt og Øyeren Rundt og er medarrangør i Oslo Triathlon. Klubben tok også initiativet til turrittet Den store Styrkeprøven (Trondheim–Oslo) i 1967. Det 5 km lange mosjonsløpet Ryeløpet er arrangert på Bygdøy siden 1990, med start og målgang ved Paradisbukta.

Klubbens mest kjente medlemmer har vært Per Digerud og sønnen Geir Digerud. Per Digerud vant ti individuelle NM og fem kongepokaler i fellesstart, tempo og forfølgelsesritt. Geir Digerud vant ni NM og fikk også fem kongepokaler. Han ble også nordisk mester i fellesstart 1979 og tok VM-bronse i lagtempo.