Scandic Holmenkollen Park
Scandic Holmenkollen Park, Kongeveien 26, tidligere Holmenkollen Turisthotell, oppført 1894 som Holmenkollen Sanatorium, hotell fra 1914.
Den gamle hovedbygningen er tegnet av arkitekt Balthazar Lange og regnes som et av hovedverkene i norsk dragestil. Innvendig er hotellet utsmykket med malerier av bl.a. Gerhard Munthe og Theodor Kittelsen og historiske fotografier av kjente skiløpere.
Da det gamle Holmenkollen Turisthotel brant ned i 1914, ble sanatoriet omgjort til hotell og het en periode Holmenkollen Turisthotell og Sanatorium. Det fungerte som hotell frem til andre verdenskrig; det ble da konfiskert av tyskerne som brukte hotellet frem til krigens slutt. Det var Luftwaffe som holdt til her, se Holmenkollen leir. I løpet av krigsårene fikk bygget hard medfart, og det ble gjennomført en omfattende restaurering og modernisering i etterkant. Hotellet åpnet på nytt dørene i 1948.
Hotellet er endret og utvidet en rekke ganger; til ski-VM i 1982 ble den opprinnelige sanatoriebygningen ominnredet, en tilføyd fløy revet, en ny bygd, og hotellet gjenåpnet som Holmenkollen Park Hotel, deretter Holmenkollen Park Hotel Rica til Scandic overtok Rica Hotels-kjeden i 2014. Et konferansesenter (Sagahallen) ble tatt i bruk 1991. Her har arkitektene Tommy Finne og Preben Holst lagt an på å knytte forbindelsen tilbake til miljøet i Gamle Holmenkollen Turisthotel. En ny suitefløy ble åpnet 1995. Den siste fløyen ble ferdigbygd til ski-VM i 2011. Hotellet har nå 336 rom (2018).
I 2022 åpnet hotellet etter en omfattende totalrehabilitering av hele hotellanlegget. Dragestilsbygget har gjennomgått en omfattende rehabilitering, og er konvertert tilbake til hotellrom, og skal i fremtiden ta imot overnattingsgjester, slik det er bygd for. Interiørene i Hans Gabriel Finnes, De Fem Stuer, er restaurert og lever videre som en viktig del av historien. Bygget er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt.
Det gamle Holmenkollen Turisthotel lå der parkeringsplassen foran VM-huset senere ble anlagt. Det ble oppført 1889 (ark. Holm Munthe). Det brant i 1895 og ble gjenoppført 1896 (ark. Ole Sverre). Turisthotellet var et av hovedverkene i norsk dragestil. Innvendig var hotellet utsmykket av Gerhard Munthe og Theodor Kittelsen, vevede tepper og treskjærerkunst i nasjonal jugendstil. Det berømte «Eventyrrommet» var i sin helhet et produkt av Gerhard Munthes skapende fantasi. Dette hotellet brant ned 1914.