St. Elisabethsøstrene

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
St. Elisabethsøstrenes hjem der søstrene selv bor dels i bygget til venstre, dels i øvre etasje i hovedbygget til høyre. Omsorgsboliger i hovedbygget. Foto 2021: Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon

St. Elisabethsøstrene, hjem (kommunitet) for St. Elisabethsøstrene (av Neisse, Schlesien), Munkerudveien 52, og bofellesskap med 20 omsorgsboliger drevet av nonnene, innviet 1975. Et tilbygg med novisiat for utdanning til klosterlivet ble innviet 1996 (Bjerke ark.kontor). Kapell. Etter en omfattende brann i 2014 ble huset gjenoppbygd og innviet på nytt 2016.

St. Elisabethsøstrene (Gråsøstrene) kom til Kristiania i 1891 for å drive den lille katolske skolen i Urtegata 29 og hjemmehjelptjeneste. Søstrene bodde i 3. etasje i det som da var senter for St. Hallvard menighet. 1899 ble naboeiendommen, nr. 31, kjøpt. Første del av et bygg ble reist for søstrene 1902, der det også var plass til et lite gamlehjem. Ny fløy ble tatt i bruk 1922. Gamlehjemmet ble avviklet 1974, og søstrenes bolig og virksomhet flyttet til Nordstrand. Her var det i mellomkrigstiden blitt kjøpt et feriested for nonnene. På denne eiendommen i Munkerudveien ble nåværende bygg reist.