St. Johannes, apostel og evangelist menighet

Kirkerommet med altertavlen på veggen i midten, orgelet til venstre. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo byleksikon
Kirkerommet med menighetssalen til venstre, November 2024. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo byleksikon

St. Johannes, apostel og evangelist menighet, katolsk menighet opprettet 1. mai 2013 da Den katolske kirke inngikk leieavtale av Bredtvet kirke med Den norske kirke, i 2024 fikk menigheten kjøpe kirken. Menigheten tok navnet St. Johannes for å knytte menigheten til det faktum at de er i en kirke reist på det som i sin tid var Hans Nielsen Hauges gård (Hans er den norske kortformen av Johannes). Soknet omfatter den meste av Groruddalen (53 km2).

Grunnsteinen til kirken (ark. Carl Corvin) ble lagt ned i oktober 1976, og kirken ble innviet av biskop Kaare Støylen 8. mai 1977.

Kirkerommet har 400 sitteplasser og store sal 200. Den kunstneriske utsmykningen ble utført av Else Hagen, og senere supplert med elementer som understreker at den nå er kirke for den katolske menighet. To kirkeklokker fra 1977; de er samtidig de to største i et klokkespill på tolv toner, støpt av Olsen Nauen Klokkestøperi. Klokkespillet betjenes ved hjelp av et elektrisk klaviatur. De to store klokkene har inskripsjon. På den ene: "VI LOVER, PRISER, TILBER DEG" og på den andre: "VI GIR DEG MAKT OG ÆRE"-

Områdets topografi og høyreiste vegetasjon, i parken mellom fengselet og Kompetansesenteret for logopedi, bidrog til at kirkeanlegget fikk en lav og enkel utforming. Kirken var opprinnelig en arbeidskirke med barnehage, oppført i tegl og laminert tre, har flatt tak og hjørnestilt tårn med to vegger i tegl og to åpne sider med sprosser i åpningene.

Rundt kirken finner vi Hans Nielsen Hauges park med en bauta med Hauges portrett i relieff (billedhugger og prest Erling Grønland).