Forskjell mellom versjoner av «Sars’ gate»

Linje 1: Linje 1:
'''Sars’ gate,''' [[Sofienberg (strøk)|Sofienberg]], [[Grünerløkka (bydel)|bydel Grünerløkka]], fra [[Jens Bjelkes gate]] langs vestsiden av [[Tøyenhagen]] til [[Finnmarkgata]]. Oppkalt 1879 etter professor Michael Sars (1805–69), zoolog og teolog. I den nederste delen ligger gråbeingårder på vestsiden av gaten, videre oppover nyere leiegårder, i den øverste delen de store boligkompleksene ''Tøyenhus'' og ''Engelsborg'' (se [[Trondheimsveien]]). På østsiden ovenfor Tøyenparken boligblokker fra etter den annen verdenskrig.  
+
'''Sars’ gate,''' [[Sofienberg (strøk)|Sofienberg]], [[Grünerløkka (bydel)|bydel Grünerløkka]], fra [[Jens Bjelkes gate]] langs vestsiden av [[Tøyenhagen]] til [[Finnmarkgata]]. Oppkalt 1879 etter professor Michael Sars (1805–69), zoolog og teolog. I den nederste delen ligger [[Gråbeingårdene|gråbeingårder]] på vestsiden av gaten, videre oppover nyere leiegårder, i den øverste delen de store boligkompleksene ''Tøyenhus'' og ''Engelsborg'' (se [[Trondheimsveien]]). På østsiden ovenfor Tøyenparken boligblokker fra etter den annen verdenskrig.  
  
 
''Bygninger m.m.:''
 
''Bygninger m.m.:''

Revisjonen fra 2. mai 2018 kl. 10:48

Sars’ gate, Sofienberg, bydel Grünerløkka, fra Jens Bjelkes gate langs vestsiden av Tøyenhagen til Finnmarkgata. Oppkalt 1879 etter professor Michael Sars (1805–69), zoolog og teolog. I den nederste delen ligger gråbeingårder på vestsiden av gaten, videre oppover nyere leiegårder, i den øverste delen de store boligkompleksene Tøyenhus og Engelsborg (se Trondheimsveien). På østsiden ovenfor Tøyenparken boligblokker fra etter den annen verdenskrig.

Bygninger m.m.:

1. Geologisk museum og Zoologisk museum.

32. Et av de mange små trehusene i Sofienberg/Tøyen-området som nå er revet og erstattet av moderne boligblokker. Her bodde i de første krigsårene den jødiske kjøpmannen Elias Abraham Ebstein (f. 1887), som hadde vært gift med Ida (f. Simansky 1886, død i Kirkenes 1941). Han hadde seks barn: Rosa (f. 1915) gift og bodde i Stockholm, Aron (f. 1916) som bodde i Stockholm, Evert (f. 1917) som var sjømann, døde som krigsseiler i 1940 (se nedenfor), Inger (f.1920) som var gift med Rudolf Isaksen og bodde i Trondheim, Mirjam (f. 1922) som bodde i Stockholm og Josef (f. 1927) som var skolegutt og bodde hos faren. Elias og Josef Ebstein ble deportert med Donau 26. november 1942 og drept i gasskammer like etter ankomsten til Auschwitz 1. desember. Josef døde 15. januar 1943. Evert var lettmatros på tankbåten «Nina Borthen» som gikk med ballast fra Milford Haven i Wales 30. september 1940 på vei mot Den persiske gulf. Den var i starten med i en konvoi, men forsvant sporløst, sannsynligvis senket av en tysk ubåt 6. oktober. 28 nordmenn og 7 briter omkom. Inger og mannen Rudolf Isaksen kom seg over til Sverige

66. En del av Engelsborg-komplekset. I en leilighet i fjerde etasje bodde Gerd Sunnås, senere gift Stub Andersen, med dekknavnet «Sara». Hennes mann Rolf Sunnås hadde måttet flykte til Sverige i 1942, og ekteskapet hadde opphørt. Hun stilte leiligheten sin til disposisjon for Osvald-gruppa, og flere av de kjente sabotasjeaksjonene deres ble planlagt her, blant annet aksjonene mot Statspolitiets hovedkontor i Henrik Ibsens gate og aksjonene mot Arbeidskontoret i Pilestredet.

Referanser i denne artikkelen

Geologisk museum, Trondheimsveien, Zoologisk museum