Forskjell mellom versjoner av «Nes gård»

m (KAT flyttet siden Nes til Nes (gård) uten å etterlate en omdirigering)
 
(8 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Gnr. 70/1, Maridalen, ved Greveveien, nevnes i middelalderen. Gården ble en del av Nordmarksgodset fra 1839 og ble kjøpt av Oslo kommune i 1923. Nes er en av de største gårdene i Maridalen. Gården hadde følgende husmannsplasser: Bakken, Brenners, Kornløkken, Ludvigstuen, Nordby, Sittpå, Vestby og Vårnhus.
+
'''Nes gård''', gård med gnr. 70/1, [[Maridalen]], ved [[Greveveien]], nevnes i middelalderen. Gården ble en del av [[Nordmarksgodset]] fra 1839 og ble kjøpt av Oslo kommune i 1923. Nes er en av de største gårdene i Maridalen. Gården hadde følgende husmannsplasser: [[Bakken (plass)|Bakken]], [[Brenners (plass)|Brenners]], Kornløkken, Ludvigstuen, [[Nordby (plass)|Nordby]], [[Sittpå (plass)|Sittpå]], [[Vestby (plass)|Vestby]] og [[Vårnhus (plass)|Vårnhus]].
  
På en liten odde nedenfor Bakken lå Nes teglverk. Verket er meget gammelt, det antas at det var i drift under oppføringen av Margarethakirken (ca. 1250) og ble revet i 1882. Takstein fra teglverket har stemplet inn en speilvendt N.
+
Den nordøstlige delen av [[Maridalsvannet]] kalles ''Nesbukta''. Den er skilt fra resten av vannet ved ''Nestangen''.
 +
 
 +
På en liten odde nedenfor Bakken lå Nes teglverk. Verket var meget gammelt, det antas at det var i drift under oppføringen av [[Margaretakirken]] (ca. 1250) og ble revet i 1882. Takstein fra teglverket har stemplet inn en speilvendt N.
 +
[[Kategori:Gårder]]
 +
[[Kategori:Marka]]

Nåværende revisjon fra 17. jun. 2020 kl. 13:01

Nes gård, gård med gnr. 70/1, Maridalen, ved Greveveien, nevnes i middelalderen. Gården ble en del av Nordmarksgodset fra 1839 og ble kjøpt av Oslo kommune i 1923. Nes er en av de største gårdene i Maridalen. Gården hadde følgende husmannsplasser: Bakken, Brenners, Kornløkken, Ludvigstuen, Nordby, Sittpå, Vestby og Vårnhus.

Den nordøstlige delen av Maridalsvannet kalles Nesbukta. Den er skilt fra resten av vannet ved Nestangen.

På en liten odde nedenfor Bakken lå Nes teglverk. Verket var meget gammelt, det antas at det var i drift under oppføringen av Margaretakirken (ca. 1250) og ble revet i 1882. Takstein fra teglverket har stemplet inn en speilvendt N.