Forskjell mellom versjoner av «Ljanskollen fangeleir»

(ny)
 
 
(4 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Ljanskollen fangeleir,
+
'''Ljanskollen fangeleir''', tysk fangeleir etablert mot slutten av okkupasjonen 1940–45, nord for [[Ljanskollen]]. Samtidig som tyskernes anlegg på [[Stubljan gård|Stubljan]] begynte, startet byggingen av en brakkeleir langs bjerkealleen vest for [[Mosseveien]] mot [[Fiskevollbukta]], der det var et lite jorde. Dette var en fangeleir som bestod av seks Nissen-hytter forsterket med saltak, fem av dem var til innkvartering, en med vaskerom og doer. Det var også en kjøkkenbrakke og en brakke med badstu og arrestlokale. Denne delen av leiren var omgitt av piggtråd og vakttårn. Utenfor piggtråden lå det fire brakker, en befalsbrakke, en 60-mannsbrakke for vaktmannskaper, en for byggeledelsen og en vaktstue. I oktober 1944 ble 250 norske Grini-fanger overført hit, fanger som tidligere hadde arbeidet på Fornebu.
 +
 
 +
Like etter krigen brukte man leiren til internering av såkalte «tyskertøser», etter hvert ca. 90 kvinner, før de i september 1945 ble overført til [[Hovedøya leir|Hovedøya leir,]] offisielt åpnet 1. oktober. Leiren ble frigitt i oktober 1945 og vannet avstengt. Fem av brakkene ble kjøpt av Aker kommune og innredet til bruk som bolig for 9 bostedsløse familier. Nå er det bare en liten gresslette igjen der leiren lå.
 +
[[Kategori:Fengsler]]
 +
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]
 +
[[Kategori:Bydel Søndre Nordstrand]]

Nåværende revisjon fra 15. okt. 2024 kl. 08:54

Ljanskollen fangeleir, tysk fangeleir etablert mot slutten av okkupasjonen 1940–45, nord for Ljanskollen. Samtidig som tyskernes anlegg på Stubljan begynte, startet byggingen av en brakkeleir langs bjerkealleen vest for Mosseveien mot Fiskevollbukta, der det var et lite jorde. Dette var en fangeleir som bestod av seks Nissen-hytter forsterket med saltak, fem av dem var til innkvartering, en med vaskerom og doer. Det var også en kjøkkenbrakke og en brakke med badstu og arrestlokale. Denne delen av leiren var omgitt av piggtråd og vakttårn. Utenfor piggtråden lå det fire brakker, en befalsbrakke, en 60-mannsbrakke for vaktmannskaper, en for byggeledelsen og en vaktstue. I oktober 1944 ble 250 norske Grini-fanger overført hit, fanger som tidligere hadde arbeidet på Fornebu.

Like etter krigen brukte man leiren til internering av såkalte «tyskertøser», etter hvert ca. 90 kvinner, før de i september 1945 ble overført til Hovedøya leir, offisielt åpnet 1. oktober. Leiren ble frigitt i oktober 1945 og vannet avstengt. Fem av brakkene ble kjøpt av Aker kommune og innredet til bruk som bolig for 9 bostedsløse familier. Nå er det bare en liten gresslette igjen der leiren lå.