Forskjell mellom versjoner av «USAs ambassade»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
m (oppslagsord, lenker ogavjoruføring.)
 
(11 mellomliggende revisjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''USAs ambassade,''' [[Henrik Ibsens gate (ny)|Henrik Ibsens]] gate 48, tidl. [[Drammensveien]] 18, oppført 1959 etter tegninger av den finsk-amerikanske arkitekt Eero Saarinen, som under planleggingen og byggearbeidet hadde de norske arkitektene John Engh og Henrik Kiær som medarbeidere. Bygningen har fire etasjer og ble bygd på en trekantet tomt, en form som gjentas både i planløsning og detaljer. Foruten kontorer som ligger rundt en rombeformet sentralhall, inneholder bygningen et auditorium med plass til 120 personer og et stort bibliotek. Ambassadørens residens er i  [[Nobels gate]] 28. – På tomten, som var den vestre delen av [[Arbins løkke]], lå tidligere [[Kong Oscars Minde]].  
+
'''USAs ambassade''' i [[Morgedalsvegen]] 36, [[Makrellbekken (strøk)|Makrellbekken]], bydel [[Vestre Aker (bydel)|Vestre Aker]], ble innviet i 2017. I 2004 kjøpte USAs ambassade 40 mål av [[Husebyskogen]] [[Makrellbekken (strøk)|Makrellbekken]] fra Forsvaret for 80 millioner kroner med tanke på å bygge en sterkere befestet ny ambassade. Etter langvarig strid vedtok Oslo bystyre i 2005 å omregulere eiendommen slik at USA kunne bygge sin nye ambassade her. Etter flere runder i rettssystemet konkluderte Høyesterett i 2009 med at omreguleringsvedtaket var gyldig til tross for at det ikke ble foretatt en konsekvensutredning.  
  
Ambassadesaken. Etter flere terrorangrep mot amerikanske ambassader, bl.a. i Nariobi og Dar es-Salaam, og ikke minst etter terrorangrepene mot USA 11. septemer 2001, har sikkerheten rundt USAs ambassadebygninger hatt høy prioritet. Ambassadebygningen i Oslo fikk etter hvert gjerder, sperrer og «betong-griser» som for det første tok mye av gatearealet rundt ambassaden og for det andre bidro til å ødelegge inntrykket av det vakre anlegget. Det ble også satt opp en mobil politipost på fortauet mot [[Slottsparken]].
+
I 2010 ble planene for det nye ambassadebygget fremlagt. Bygget som er omgitt av doble gjerder, overvåkingskameraer og andre sikkerhetsforanstaltninger, stod ferdig i 2017. Det er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet ''Einhorn Yaffee Prescott, Architecture & Engineering'' i samarbeid med ''Spor Arkitekter'' og landskapsarkitektene ''Østengen & Bergo''.  
  
I 2004 kjøpte ambassaden 40 mål av Husebyskogen på [[Makrellbekken (strøk)|Makrellbekken]] fra Forsvaret for 80 mill. kr med tanke på å bygge en sterkt befestet ny ambassade. Etter langvarig strid vedtok Oslo bystyre i 2005 å omregulere eiendommen slik at USA kunne bygge sin nye ambassade her. Etter flere runder i rettssystemet konkludertre Høyesterett i 2009 med at omreguleringsvedtaket var gyldig til tross for at det ikke ble foretatt en konsekvensutredning. 2010 ble planene for det nye ambassadebygget fremlagt. Bygget som er tegnet av arkitektene Eingorn, Yaffee & Prescott, ble innviet sommeren 2017.
+
Ambassadørens residens er i [[Nobels gate]] 28.  
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
==== Den tidligere ambassaden ====
 +
USAs ambassade lå 1959–2017 i [[Henrik Ibsens gate (ny)|Henrik Ibsens]] gate 48 (tidligere [[Drammensveien]] 18). Bygningen er en modernistisk kontorbygning i fire etsjer på en trekantet tomt, en form som gjentas både i planløsning og detaljer. Bygningen ble oppført i 1959 etter tegninger av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, som under planleggingen og byggearbeidet hadde de norske arkitektene John Engh og Henrik Kiær som medarbeidere. Foruten kontorer som ligger rundt en rombeformet sentralhall, inneholder bygningen et auditorium med plass til 120 personer og et stort bibliotek. 
  
[[Kong Oscars Minde]]
+
Etter flere terrorangrep mot amerikanske ambassader, blant annet i Nariobi og Dar es-Salaam, og ikke minst etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, fikk sikkerheten rundt USAs ambassader høy prioritet. Ambassaden i Oslo fikk et gjerde med sluse for besøkende foruten sperrer og «betong-griser». Dette tok mye av gatearealet rundt ambassaden og ødela inntrykket av det opprinnelig vakre anlegget. Det ble satt opp en mobil politipost på fortauet vis-a-vis, mot [[Slottsparken]]. Ambassaden flyttet ut i 2017, og bygningen ble solgt.
  
== Referanser til denne artikkelen ==
+
[[Kategori:Arkitektur]]
 
+
[[Kategori:Bydel Vestre Aker]]
[[Henrik Ibsens gate dppage2]]
+
{{#coordinates:primary|59.941526|10.669496|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 23. sep. 2019 kl. 12:08

USAs ambassade i Morgedalsvegen 36, Makrellbekken, bydel Vestre Aker, ble innviet i 2017. I 2004 kjøpte USAs ambassade 40 mål av HusebyskogenMakrellbekken fra Forsvaret for 80 millioner kroner med tanke på å bygge en sterkere befestet ny ambassade. Etter langvarig strid vedtok Oslo bystyre i 2005 å omregulere eiendommen slik at USA kunne bygge sin nye ambassade her. Etter flere runder i rettssystemet konkluderte Høyesterett i 2009 med at omreguleringsvedtaket var gyldig til tross for at det ikke ble foretatt en konsekvensutredning.

I 2010 ble planene for det nye ambassadebygget fremlagt. Bygget som er omgitt av doble gjerder, overvåkingskameraer og andre sikkerhetsforanstaltninger, stod ferdig i 2017. Det er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet Einhorn Yaffee Prescott, Architecture & Engineering i samarbeid med Spor Arkitekter og landskapsarkitektene Østengen & Bergo.

Ambassadørens residens er i Nobels gate 28.

Den tidligere ambassaden

USAs ambassade lå 1959–2017 i Henrik Ibsens gate 48 (tidligere Drammensveien 18). Bygningen er en modernistisk kontorbygning i fire etsjer på en trekantet tomt, en form som gjentas både i planløsning og detaljer. Bygningen ble oppført i 1959 etter tegninger av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, som under planleggingen og byggearbeidet hadde de norske arkitektene John Engh og Henrik Kiær som medarbeidere. Foruten kontorer som ligger rundt en rombeformet sentralhall, inneholder bygningen et auditorium med plass til 120 personer og et stort bibliotek.

Etter flere terrorangrep mot amerikanske ambassader, blant annet i Nariobi og Dar es-Salaam, og ikke minst etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, fikk sikkerheten rundt USAs ambassader høy prioritet. Ambassaden i Oslo fikk et gjerde med sluse for besøkende foruten sperrer og «betong-griser». Dette tok mye av gatearealet rundt ambassaden og ødela inntrykket av det opprinnelig vakre anlegget. Det ble satt opp en mobil politipost på fortauet vis-a-vis, mot Slottsparken. Ambassaden flyttet ut i 2017, og bygningen ble solgt.