Forskjell mellom versjoner av «Gjetemyren»

 
(5 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Gjetemyren''', ''Geitmyra'', [[Tåsenveien]] 2, på 1600-tallet løkke nr. 192, tilhørte borgermester Johan Petersen Bergman. 1741 tilkjent eieren av [[Ullevål (gård)|Ullevål]]. Av gårdsanlegget står bare hovedbygningen igjen. Den er fra 1755, oppført av Johan Carlsen, 1821 overtatt av Johan Fredrik Biermann, som også drev brenneri her. Hovedbygningen, en panelt tømmerbygning i to etasjer med sidefløy og svalganger, har rike arkitektoniske detaljer på veggene. Hovedinngangen er en vakker rokokkoportal. Huset ble restaurert 1932 og fredet. Gårdsanlegget ble kjøpt av kommunen 1884 for anlegget av [[Nordre gravlund|Nordre Gravlund]], og området rundt er nå en del av gravlunden. Området øst for [[Kierschows gate]] ble 1909 utlagt til [[skolehager]].  
+
[[Fil:Gjetemyren, Geitmyra, Oslo - Riksantikvaren-T046 01 0966.jpg|miniatyr|573x573px|''Bygningene på Geitmyra i 1939. - Foto Halvor Vreim / Riksantikvaren / Public Domain'']]
 +
'''Gjetemyren''', ''Geitmyra'', [[Tåsenveien]] 2, på 1600-tallet løkke nr. 192, tilhørte [[borgermester]] Johan Petersen Bergman. I 1741 ble gården tilkjent eieren av [[Ullevål (gård)|Ullevål]]. Av gårdsanlegget står bare hovedbygningen igjen. Den er fra 1755, oppført av Johan Carlsen, 1821 overtatt av Johan Fredrik Biermann, som også drev brenneri her. Hovedbygningen, en panelt tømmerbygning i to etasjer med sidefløy og svalganger, har rike arkitektoniske detaljer på veggene. Hovedinngangen er en vakker rokokkoportal. Huset ble restaurert 1932 og fredet. Gårdsanlegget ble kjøpt av kommunen 1884 for anlegget av [[Nordre gravlund|Nordre Gravlund]], og området rundt er nå en del av gravlunden. Området øst for [[Kierschows gate]] ble 1909 utlagt til [[skolehager]].  
  
I 2010 var det planer om å åpne et matkultursenter for barn på gården. MER HER
+
I 2011 åpnet ''Geitmyra matkultursenter'' for barn på gården. Senteret drives av en stiftelse som arbeider for å spre matglede og kunnskap om mat hos barn og ungdom. Stiftelsen ble opprettet av matskribenten Andreas Viestad, som også er faglig ansvarlig for aktivitetene på senteret. Senteret har til daglig skoleundervisning, undervisning for barnehager, fritidskurs, spedbarnsmatkurs og undervisning av andre voksne som arbeider med barn og mat. Senteret fungerer også som et nasjonalt kompetansesenter for barn og matkultur og driver en undervisningsportal for mat og helsefaget i grunnskolen.
  
== Referanser til denne artikkelen ==
 
 
[[Tåsenveien]], [[Ullevål]]
 
 
[[Kategori:Gårder]]
 
[[Kategori:Gårder]]
 
[[Kategori:Løkker]]
 
[[Kategori:Løkker]]
 
[[Kategori:Skolehager]]
 
[[Kategori:Skolehager]]
 +
[[Kategori:Bydel St. Hanshaugen]]
 +
[[Kategori:Christiania 1624-1814]]

Nåværende revisjon fra 18. sep. 2024 kl. 08:55

Bygningene på Geitmyra i 1939. - Foto Halvor Vreim / Riksantikvaren / Public Domain

Gjetemyren, Geitmyra, Tåsenveien 2, på 1600-tallet løkke nr. 192, tilhørte borgermester Johan Petersen Bergman. I 1741 ble gården tilkjent eieren av Ullevål. Av gårdsanlegget står bare hovedbygningen igjen. Den er fra 1755, oppført av Johan Carlsen, 1821 overtatt av Johan Fredrik Biermann, som også drev brenneri her. Hovedbygningen, en panelt tømmerbygning i to etasjer med sidefløy og svalganger, har rike arkitektoniske detaljer på veggene. Hovedinngangen er en vakker rokokkoportal. Huset ble restaurert 1932 og fredet. Gårdsanlegget ble kjøpt av kommunen 1884 for anlegget av Nordre Gravlund, og området rundt er nå en del av gravlunden. Området øst for Kierschows gate ble 1909 utlagt til skolehager.

I 2011 åpnet Geitmyra matkultursenter for barn på gården. Senteret drives av en stiftelse som arbeider for å spre matglede og kunnskap om mat hos barn og ungdom. Stiftelsen ble opprettet av matskribenten Andreas Viestad, som også er faglig ansvarlig for aktivitetene på senteret. Senteret har til daglig skoleundervisning, undervisning for barnehager, fritidskurs, spedbarnsmatkurs og undervisning av andre voksne som arbeider med barn og mat. Senteret fungerer også som et nasjonalt kompetansesenter for barn og matkultur og driver en undervisningsportal for mat og helsefaget i grunnskolen.