Forskjell mellom versjoner av «Ankerbrua»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
 
(12 mellomliggende revisjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Ankerbrua''', Sentrum, [[Grünerløkka (bydel)|bydel Grünerløkka]], bro over [[Akerselva]] i forlengelsen av [[Torggata]] langs [[Ankertorget]] til [[Søndre gate]]. Broen ble bygd som trebro 1874–76, og fikk navn etter den tidligere [[Ankerløkken]], som den gikk ut fra. Etter gjentatte utglidninger i det vanskelige terrenget ble den gamle broen revet og en ny bro i huggen stein ble oppført 1926. 1937 ble broen utsmykket med fire bronseskulpturer med motiver fra norske folkeeventyr, utført av Dyre Vaa.
+
[[Fil:AnkerbruaWEB.jpg|miniatyr|600x600pk|Foto: Aslak Malmåsen]]
 +
'''Ankerbrua''', Sentrum, [[Grünerløkka (bydel)|bydel Grünerløkka]], bro over [[Akerselva]] i forlengelsen av [[Torggata]] langs [[Ankertorget]] til [[Søndre gate]]. Broen ble bygd som trebro 1874–76 og fikk navn etter den tidligere [[Ankerløkken]], som den gikk ut fra. Etter gjentatte utglidninger i det vanskelige terrenget ble den gamle broen revet og en ny bro i betong og huggen stein ble oppført 1926 etter tegninger av arkitekt Oscar Hoff.
 +
 
 +
I 1937 ble broen utsmykket med fire bronseskulpturer med motiver fra norske folkeeventyr, utført av Dyre Vaa. De fire skulpturene har motiver fra «Kvitebjørn kong Valemon», «Per Gynt», «Kari Trestakk» og «Veslefrikk med fela». Skulpturene har gitt Ankerbrua tilnavnet «Eventyrbrua». Broen er markert med et [[Blå skilt|blått skilt]] satt opp av [[Selskabet for Oslo Byes Vel]].  
 
[[Kategori:Broer]]
 
[[Kategori:Broer]]
 
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]
 
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]
 +
 +
{{#coordinates:primary|59.9182595|10.7563062154574|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 18. nov. 2021 kl. 11:32

Foto: Aslak Malmåsen

Ankerbrua, Sentrum, bydel Grünerløkka, bro over Akerselva i forlengelsen av Torggata langs Ankertorget til Søndre gate. Broen ble bygd som trebro 1874–76 og fikk navn etter den tidligere Ankerløkken, som den gikk ut fra. Etter gjentatte utglidninger i det vanskelige terrenget ble den gamle broen revet og en ny bro i betong og huggen stein ble oppført 1926 etter tegninger av arkitekt Oscar Hoff.

I 1937 ble broen utsmykket med fire bronseskulpturer med motiver fra norske folkeeventyr, utført av Dyre Vaa. De fire skulpturene har motiver fra «Kvitebjørn kong Valemon», «Per Gynt», «Kari Trestakk» og «Veslefrikk med fela». Skulpturene har gitt Ankerbrua tilnavnet «Eventyrbrua». Broen er markert med et blått skilt satt opp av Selskabet for Oslo Byes Vel.