Forskjell mellom versjoner av «Slemdal stasjon»

 
(10 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Slemdal stasjon,''' stasjon på [[Holmenkollbanen]], 144,6 moh., midlertidig endestasjon for banen fra februar 1898 til den offisielle åpningen av banen til [[Holmenkollen stasjon|Holmenkollen]] ([[Besserud stasjon|Besserud]]) 31. mai samme år. Stasjonen var utformet som tidens jernbanestasjoner (ark. Paul Due), med hovedbygning med kontor og venteværelse i første etasje og stasjonsmesterbolig i annen etasje, hvor det også var kontorer for banens administrasjon 1898–1907 (en speilvendt versjon ble oppført på Besserud). Stasjonen hadde godsekspedisjon og servering. Ved siden av hovedbygningen var det en privetbygning med vedskjul. I den første tiden hadde stasjonen også en liten vognhall. Den bevaringsverdige stasjonsbygningen ble revet 1978 og gjenoppført på Vinterbro.
+
[[Fil:Slemdal stasjon 1902.jpeg|miniatyr|600x600pk|''Slemdal stasjon i 1902. Til venstre for stasjonsbygningen sees en privetbygning. - Foto Anders Beer Wilse / Public Domain'']]
 +
[[Fil:Slemdal Stasjon (2).jpg|alt=|miniatyr|600x600pk|Slemdal Stasjon, September 2022. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo Byleksikon]]
 +
'''Slemdal stasjon,''' stasjon på [[Holmenkollbanen]], 144,6 moh., midlertidig endestasjon for banen fra februar 1898 til den offisielle åpningen av banen til [[Holmenkollen stasjon|Holmenkollen]] ([[Besserud stasjon|Besserud]]) 31. mai samme år. Stasjonen var utformet som tidens jernbanestasjoner av arkitekt Paul Due, med hovedbygning med ekspedisjonskontor og venteværelse i første etasje og stasjonsmesterbolig i annen etasje, hvor det også var kontorer for banens administrasjon 1898–1907 (en speilvendt versjon ble oppført på Besserud). Stasjonen hadde godsekspedisjon og servering. Ved siden av hovedbygningen var det en privetbygning med vedskjul. I den første tiden hadde stasjonen også en liten vognhall. Den bevaringsverdige stasjonsbygningen ble revet 1978 og gjenoppført på Vinterbro av [[Lokaltrafikkhistorisk Forening|Lokaltrafikkhistorisk forening]] i 1987.
 +
 
 +
Ved perrongen  ved det nedadgående sporet ble det i 1930-årene oppført et elegant betongleskur i funkisstil med et ovalt tak båret av to betongsøyler med «kapiteler», de nederste delene av veggene var kledd med profilert panel, den øverste delen hadde trådglassvinduer, arkitekt Kristofer Lange. Også på [[Smestad stasjon|Smestad]] og [[Borgen (strøk)|Borgen]] ble det satt opp tilsvarende leskur. Ved siden av var det i mange år en Narvesen-kiosk. Nå Slemdal pizza.
 +
 
 
[[Kategori:Stasjoner]]
 
[[Kategori:Stasjoner]]
 
[[Kategori:T-baner og forstadsbaner]]
 
[[Kategori:T-baner og forstadsbaner]]
 
[[Kategori:Bydel Vestre Aker]]
 
[[Kategori:Bydel Vestre Aker]]
 
[[Kategori:Tidligere bygninger]]
 
[[Kategori:Tidligere bygninger]]

Nåværende revisjon fra 13. jun. 2024 kl. 19:45

Slemdal stasjon i 1902. Til venstre for stasjonsbygningen sees en privetbygning. - Foto Anders Beer Wilse / Public Domain
Slemdal Stasjon, September 2022. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo Byleksikon

Slemdal stasjon, stasjon på Holmenkollbanen, 144,6 moh., midlertidig endestasjon for banen fra februar 1898 til den offisielle åpningen av banen til Holmenkollen (Besserud) 31. mai samme år. Stasjonen var utformet som tidens jernbanestasjoner av arkitekt Paul Due, med hovedbygning med ekspedisjonskontor og venteværelse i første etasje og stasjonsmesterbolig i annen etasje, hvor det også var kontorer for banens administrasjon 1898–1907 (en speilvendt versjon ble oppført på Besserud). Stasjonen hadde godsekspedisjon og servering. Ved siden av hovedbygningen var det en privetbygning med vedskjul. I den første tiden hadde stasjonen også en liten vognhall. Den bevaringsverdige stasjonsbygningen ble revet 1978 og gjenoppført på Vinterbro av Lokaltrafikkhistorisk forening i 1987.

Ved perrongen ved det nedadgående sporet ble det i 1930-årene oppført et elegant betongleskur i funkisstil med et ovalt tak båret av to betongsøyler med «kapiteler», de nederste delene av veggene var kledd med profilert panel, den øverste delen hadde trådglassvinduer, arkitekt Kristofer Lange. Også på Smestad og Borgen ble det satt opp tilsvarende leskur. Ved siden av var det i mange år en Narvesen-kiosk. Nå Slemdal pizza.