Forskjell mellom versjoner av «Vålerenga park»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Mellom Hovedbanen og Danmarks gate, med Vålerenga skole i øst. Inne i parken ligger kirken og prestegården, som er det tidligere våningshuset på Vålerengen hovedgård. K...")
 
Linje 1: Linje 1:
Mellom Hovedbanen og Danmarks gate, med Vålerenga skole i øst. Inne i parken ligger kirken og prestegården, som er det tidligere våningshuset på Vålerengen hovedgård. Kommunen ervervet eiendommen 1897 som kirketomt, kirken stod ferdig 5 år etter. Den vestre og søndre del av eiendommen ble lagt ut som offentlig park med et samlet areal på ca. 32 daa og opparbeidet i årene 1903–16. Lekeplassen sør for skolen inngikk i kommunens generalanleggsplan for lekeplasser av 1919 og ble tatt i bruk 1933. Den hadde ry som en av de vakreste i byen. 1940–45 ble parken sterkt ødelagt, med bunkers, verksteds- og garasjeanlegg. Disse var i bruk av politiet til 1960. Senere er parken istandsatt. Vålerengtunnelen går rett under parken.
+
'''Vålerenga park''', mellom [[Hovedbanen]] og [[Danmarks gate|Danmarks gate,]] med [[Vålerenga skole]] i øst. Inne i parken ligger kirken og prestegården, som er det tidligere våningshuset på [[Vålerengen hovedgård]]. Kommunen ervervet eiendommen 1897 som kirketomt, kirken stod ferdig 5 år etter. Den vestre og søndre del av eiendommen ble lagt ut som offentlig park med et samlet areal på ca. 32 daa og opparbeidet i årene 1903–16. Lekeplassen sør for skolen inngikk i kommunens generalanleggsplan for lekeplasser av 1919 og ble tatt i bruk 1933. Den hadde ry som en av de vakreste i byen.  
 +
 
 +
I krigsårene 1940–45 ble parken sterkt ødelagt av tyske anlegg som  bunkers, verksteds- og garasjeanlegg. Under parken var det to, muligens tre bunkeranlegg. Det største hadde inngang fra [[Danmarks gate]], ved krysset med [[Ingeborgs gate]]. Det er ca. 5 meter bredt, 50-60 meter langt og 4-5 meter under taket, og hadde sykefasiliteter. Fra området nord for prestegården gikk en nå gjenmurt trapp ned til tilfluktsrommet. Ved hjørnet av [[Hjaltlandsgata]] er det et mindre personelltilfluktsrom i standardutforming med rørformede betongmoduler. Begge bunkerne er stengt. Det var antagelig også et tredje tilfluktsrom, en dekningsgrav, nord for kirken og prestegården. Flere av tyskernes garasje- og verkstedsbrakker var i bruk av politiet til 1960. Senere er parken istandsatt.  
 +
 
 +
Vålerengtunnelen går rett under parken.
 +
[[Kategori:Parker]]
 +
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]
 +
[[Kategori:Militære anlegg]]

Revisjonen fra 8. apr. 2018 kl. 17:07

Vålerenga park, mellom Hovedbanen og Danmarks gate, med Vålerenga skole i øst. Inne i parken ligger kirken og prestegården, som er det tidligere våningshuset på Vålerengen hovedgård. Kommunen ervervet eiendommen 1897 som kirketomt, kirken stod ferdig 5 år etter. Den vestre og søndre del av eiendommen ble lagt ut som offentlig park med et samlet areal på ca. 32 daa og opparbeidet i årene 1903–16. Lekeplassen sør for skolen inngikk i kommunens generalanleggsplan for lekeplasser av 1919 og ble tatt i bruk 1933. Den hadde ry som en av de vakreste i byen.

I krigsårene 1940–45 ble parken sterkt ødelagt av tyske anlegg som bunkers, verksteds- og garasjeanlegg. Under parken var det to, muligens tre bunkeranlegg. Det største hadde inngang fra Danmarks gate, ved krysset med Ingeborgs gate. Det er ca. 5 meter bredt, 50-60 meter langt og 4-5 meter under taket, og hadde sykefasiliteter. Fra området nord for prestegården gikk en nå gjenmurt trapp ned til tilfluktsrommet. Ved hjørnet av Hjaltlandsgata er det et mindre personelltilfluktsrom i standardutforming med rørformede betongmoduler. Begge bunkerne er stengt. Det var antagelig også et tredje tilfluktsrom, en dekningsgrav, nord for kirken og prestegården. Flere av tyskernes garasje- og verkstedsbrakker var i bruk av politiet til 1960. Senere er parken istandsatt.

Vålerengtunnelen går rett under parken.