Forskjell mellom versjoner av «Brødrene Hallén»

(Created page with "Brødrene, tidligere garveri og hanskefirma grunnlagt i 1822 av Jens Christian Hallén. Firmaet leverte bl.a. semskede reindyrshansker til den norske hær. Etter grunnleggeren...")
 
Linje 1: Linje 1:
Brødrene, tidligere garveri og hanskefirma grunnlagt i 1822 av Jens Christian Hallén. Firmaet leverte bl.a. semskede reindyrshansker til den norske hær. Etter grunnleggerens død (1862) overtok hans sønn Christian Hallén firmaet og opptok senere sine sønner Ludvig og Wilhelm som kompanjonger. Firmanavnet ble da Brødrene Hallén. Firmaet kjøpte i 1882 et gammelt garveri i Holsts gate og bygde det etter hvert ut til en moderne hanskefabrikk med garveri, farveri og pels- og semskberederi, fra 1920 dessuten en fabrikk for skinnbekledning. Hallén-familien kjøpte også store deler av løkkeområdet ved fabrikken ([[Vennelyst]]). Ludvig Hallén flyttet i 1890-årene inn i den gamle hovedbygningen der, og senere ble det anlagt en stor hage. Den ombygde fabrikkbygningen ligger ennå på nordsiden av Christian Michelsens gate (nr. 65), som nå går tvers over eiendommen. Ved siden av (nr. 63) ligger en toetasjes murvilla som Christian Hallén oppførte i 1886. Hovedbygningen lå sørsiden av gaten, men brant ned i 1985; hageområdet er nå en park.
+
'''Hallén, Brødrene''', tidligere garveri og hanskefirma grunnlagt i 1822 av Jens Christian Hallén. Firmaet leverte bl.a. semskede reinsdyrshansker til den norske hær. Etter grunnleggerens død (1862) overtok hans sønn Christian Hallén firmaet og opptok senere sine sønner Ludvig og Wilhelm som kompanjonger. Firmanavnet ble da Brødrene Hallén. Firmaet kjøpte i 1882 et gammelt garveri i [[Holsts gate]] og bygde det etter hvert ut til en moderne hanskefabrikk med garveri, farveri og pels- og semskberederi, fra 1920 dessuten en fabrikk for skinnbekledning. Hallén-familien kjøpte også store deler av løkkeområdet ved fabrikken ([[Vennelyst (løkke)|Vennelyst]]). Ludvig Hallén flyttet i 1890-årene inn i den gamle hovedbygningen der, og senere ble det anlagt en stor hage. Den ombygde fabrikkbygningen ligger ennå på nordsiden av [[Christian Michelsens gate]] (nr. 65), som nå går tvers over eiendommen. Ved siden av (nr. 63) ligger en toetasjes murvilla som Christian Hallén oppførte i 1886. Hovedbygningen lå sørsiden av gaten, men brant ned i 1985; hageområdet er nå en park.
  
Brødrene Hallén åpnet i 1879 et detaljutsalg ved Egertorget, fra 1892 i egen gård i Øvre Slottsgate 14, hvor forretningen åpnet i 1896. Hanskeforretningen ble lenge regnet som Nordens største og hadde filialer i Storgata 9 (Christiania Hanskemagasin), Akergata 28 (Oslo Hanskemagasin) og i Trondheim. Forretningen ved Egertorget ble nedlagt i 1989 og omgjort til et bevertningssted.
+
Brødrene Hallén åpnet i 1879 et detaljutsalg ved [[Egertorget]], fra 1892 i egen gård i [[Øvre Slottsgate]] 14, hvor forretningen åpnet i 1896. Hanskeforretningen ble lenge regnet som Nordens største og hadde filialer i [[Storgata]] 9 (Christiania Hanskemagasin), [[Akersgata]] 28 (Oslo Hanskemagasin) og i Trondheim. Forretningen ved Egertorget ble nedlagt i 1989 og omgjort til et bevertningssted.
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
[[Kategori:Bedrifter]]
 
 
[[Vennelyst]]
 
 
 
== Referanser til denne artikkelen ==
 
 
 
[[Christian Michelsens gate]], [[Øvre Slottsgate]]
 

Revisjonen fra 18. jul. 2018 kl. 16:10

Hallén, Brødrene, tidligere garveri og hanskefirma grunnlagt i 1822 av Jens Christian Hallén. Firmaet leverte bl.a. semskede reinsdyrshansker til den norske hær. Etter grunnleggerens død (1862) overtok hans sønn Christian Hallén firmaet og opptok senere sine sønner Ludvig og Wilhelm som kompanjonger. Firmanavnet ble da Brødrene Hallén. Firmaet kjøpte i 1882 et gammelt garveri i Holsts gate og bygde det etter hvert ut til en moderne hanskefabrikk med garveri, farveri og pels- og semskberederi, fra 1920 dessuten en fabrikk for skinnbekledning. Hallén-familien kjøpte også store deler av løkkeområdet ved fabrikken (Vennelyst). Ludvig Hallén flyttet i 1890-årene inn i den gamle hovedbygningen der, og senere ble det anlagt en stor hage. Den ombygde fabrikkbygningen ligger ennå på nordsiden av Christian Michelsens gate (nr. 65), som nå går tvers over eiendommen. Ved siden av (nr. 63) ligger en toetasjes murvilla som Christian Hallén oppførte i 1886. Hovedbygningen lå sørsiden av gaten, men brant ned i 1985; hageområdet er nå en park.

Brødrene Hallén åpnet i 1879 et detaljutsalg ved Egertorget, fra 1892 i egen gård i Øvre Slottsgate 14, hvor forretningen åpnet i 1896. Hanskeforretningen ble lenge regnet som Nordens største og hadde filialer i Storgata 9 (Christiania Hanskemagasin), Akersgata 28 (Oslo Hanskemagasin) og i Trondheim. Forretningen ved Egertorget ble nedlagt i 1989 og omgjort til et bevertningssted.