Grubbegata

Revisjon per 30. mar. 2018 kl. 15:56 av Øyvind (diskusjon | bidrag)

Grubbegata, Sentrum, bydel St. Hanshaugen, fra Grensen til Fredensborgveien. Gammelt gatenavn med tilknytning til kjøpmann Ulrik Grubbe, som bodde i området på 1700-tallet. På den tiden var dette hovedforbindelsen mellom Christiania og Hammersborg, inntil Akersgata ble åpnet mot nord. Før saneringen av Hammersborg i 1920- og 1930-årene endte Grubbegata ved Hospitalgata; gateløpet ble opparbeidet frem til Fredensborgveien 1945–46. En rekke eldre leiegårder på østsiden av gaten ble revet i forbindelse med utvidelsen av Regjeringskvartalet. Kontorbygningene her ble påført store skader under bombeanslaget 22. juli 2011, og den åkalte S-blokken ved Einar Gerhardsens plass ble revet, mens R 4 lenger sør og Y-blokken ble vedtatt revet. Gaten er nå stengt for trafikk.

Bygninger m.m.:

1-3. Dette var den tidligere adressen til Høyesteretts hus. Nr. 1 er en funkisbygning fra 1930-årene, Oslos andre tinghus, nå en del av regjeringskomplekset som huser Fiskeri- og kystdepartementet og Kulturdepartementets idrettsavdeling. Under krigen hadde først Forsyningsdepartementet, senere Næringsdepartementet kontorer her.

2-4. Her lå tidligere en femetasjes forretningsgård fra 1928–31 med forretninger i første etasje. Gården ble revet i midten av 1960-årene og erstattet av KFUM-huset. I den gamle gården hadde Deutsche Monatshefte i Norwegen sin redaksjon under krigen.

8. Her lå tidligere restaurant Justisen, med et godt bevart interiør og atmosfære fra begynnelsen av 1900-tallet, bl.a. en monumental ølpumpe. Bygningen ble revet 1985 for å gi plass for det nye byggetrinnet i Regjeringskvartalet, men Justisen gjenoppsto i sin gamle skikkelse rundt hjørnet i Møllergata.

9. Høyblokken i Regjeringskvartalet. Her ligger plassen foran høyblokken der bilbomben ble detonert 22. juli 2011. Frem til 1950-årene lå det en 70 meter lang toetasjes bygning i empirestil langs gaten, dette var hovedbygningen i det gamle Rikshospitalet i det som ble kalt Empirekvartalet, og ansett som et av byens fineste bygningsmiljøer. Etter at Rikshospitalet ble flyttet til Pilestredet i 1883, ble bygningene brukt til offentlige kontorer, hovedbygningen i en årrekke av Justisdepartementet, som senere fikk kontorer i høyblokken. Også under krigen, da Sverre Riisnæs var justisminister, holdt Justisdepartementet til her. Bygningen ble revet i 1954.

19. Christ kirkegård. Det opprinnelige kirkegårdsarealet ble delt i to ved fremføringen av Grubbegata til Fredensborgveien.

Referanser i denne artikkelen

Christ kirkegård, Høyesteretts hus, Regjeringskvartalet