Gamle Aker kirke
Denne artikkelen omtaler et sted
Åpne i Oslo bykartGamle Aker kirke, Akersbakken 26, øverst på høyden der Akersveien og Akersbakken møtes. Aker kirke, som den ble kalt inntil den ved byreguleringen i 1859 ble lagt inn under Christiania, er et av de eldste byggverk man kjenner i Østlandsområdet og Oslos eldste bevarte bygning, men det nøyaktige tidspunkt for dens tilblivelse er ikke fastslått. Sannsynlig bygget en gang i tidsrommet 1130-1180, like etter at St. Hallvard katedralen var ferdig. Kirken ble bygd på gården Akers grunn og oppført i kalkstein fra et brudd som lå på den nåværende Vår Frelsers gravlunds område, og delvis fra øyene i Oslofjorden. I kalksteinen sees tydelig forstenete blekkspruter, orthocerer.
Kirken er bygd i romansk stil som enkel, treskipet langkirke med kor og et sidekapell, begge avsluttet med apsis på 210°, og i tillegg en alternisje i sydskipet. Den har sentraltårn med pyramidetak, tekket med kobberplater. Tårnet er reist i 1860, men innvendig kan en se at konstruksjonen forutsetter et slikt tårn. Opprinnelig var den fylkeskirke, 1186–1536 eid av Nonneseter kloster, 1587 forenet med Akershus slottskirke, 1723–1849 i privat eie, 1849 overtatt av Aker kommune, men solgt til Christiania kommune 1852 og reddet fra riving. Gamle Aker kirke var hovedkirke i Aker frem til 1855, med Oslo hospitals kirke som annekskirke (1823-1861). Kirken er plyndret en gang og brannskadet flere ganger, siste gang etter lynnedslag 1703 da alt inventar unntatt 3 av lysekronene og en jernkiste gikk tapt.
Barokk prekestol og døpefont ved Thomas Blix (1725). Utvendig restaurert 1861 og nåværende tårn oppført (ark. H. E. Schirmer og W. von Hanno). 1950–55 var kirken stengt for restaurering; veggene ble avdekket og kirken fikk nytt skifergulv, nye altere og alterring (ark. P. D. Hofflund, Gerhard Fischer og Håkon Christie). Ca. 250 sitteplasser i hovedskipet. Torvald Moseid har laget østvinduene (1955) over kirkens tre altere, samt et rødt antependium. Kirketekstiler av Bjørg Abrahamsen (1970-tallet), og julekrybbe av Turi A. Eng (2005-08). Nytt orgel 1977 (Paul Ott) med 24 stemmer, og konsertpiano (2011).
Kirken har to klokker. Den minste er støpt av metaller fra de to gamle klokkene som ble ødelagt i brannen 1703 (disse klokkene ble overtatt 1599 fra Akershus). I begynnelsen av 1990-årene fikk kirken ny flombelysning. Kirkens eldste inventarstykke er en håndverkerlade (kiste som laugene oppbevarte rituelle gjenstander i) som ble gitt til kirken 1656 til å oppbevare messeklær i. Kisten ble senere brukt som oppbevaringsplass for kirkesølvet, men er i dag ikke i bruk.
sognekirke for Gamle Aker menighet (opprettet 1861). Den er nevnt 1080 som fylkeskirke for Vingulmark. Mye taler for at den er bygd i Olav Kyrres regjeringstid (1066–93). Med sitt kraftige tårn kan den sees fra store deler av byens østkant. Kirkens interiør med sine steinvegger, tunge steinpiller og rundbuer er kanskje det mest stemningsfulle kirkerommet i byen. Rommets former er gamle, men interiøret slik det fremstår, er moderne med sine nakne steinvegger. Det inngir en følelse av alvor og opphøydhet, som mange nyere kirker mangler, og som den antakelig heller ikke hadde i middelalderen. Da var veggene høyst sannsynlig hvitkalkede og prydet med kalkmalerier. Mange går hit for å be, meditere og tenne et lys, noe som er blitt mulig, da kirkerommet også holdes åpent i perioder utenom gudstjenestene.
Under okkupasjonen 1940–45 ble Dronnings Mauds sarkofag oppbevart i en krypt under koret. Bakgrunnen var at det i dagene like etter 9. april 1940 hadde falt bomber ganske nær det stedet på Akershus der sarkofagen stod. Hoffmarskalk P. F. Broch og biskop Eivind Berggrav tok initiativ til å få flyttet sarkofagen til et sikrere sted. Krypten i Gamle Aker kirke ble funnet velegnet, og med tyske myndigheters samtykke ble sarkofagen fraktet til kirken ved 12-tiden 19. april. Etter at sarkofagen var kommet på plass, ble krypten innredet som et lite kapell med to sølvlysestaker og et hengende krusifiks. Kong Haakon 7 var til stede ved gjenåpningen 1955.
Rundt kirken ligger Gamle Aker kirkegård. Under kirkegården ved Akersbakken ligger Ytteborgs Bryggeris fire gamle lagerhaller for øl. Under krigen ble de brukt som grønnsaklager, og det ble laget en ny inngang fra Akersbakken.
Under kirken ligger Akersbergets gruver.