Frognerseterveien

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 09:50 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Vinderen–Frognerseteren, bydel Vestre Aker og Marka, villavei fra Holmenveien til Ankerveien, videre som turvei fra Midtstuen til Frognerseteren. Navnet ble offisielt vedtat...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Vinderen–Frognerseteren, bydel Vestre Aker og Marka, villavei fra Holmenveien til Ankerveien, videre som turvei fra Midtstuen til Frognerseteren. Navnet ble offisielt vedtatt 1907, men var også tidligere i bruk. Veien ble anlagt av Thomas Heftye som kjørevei opp til Heftyevillaen og Frognerseteren. Deler av veien er senere brukt som akebakke (Korketrekkeren). – Ved Midtstuen, der veien krysser Ankerveien, står to bautaer, en på sørsiden og en på nordsiden av Ankerveien. Den på nedsiden, ved Kristianiasvingen, ble reist 1908 til minne om Georg Stang (1858–1907) oberst og politiker, forsvarsminister 1900–03, en sterk talsmann for et selvstendig Norge. Den på oversiden på venstre side av turveien, ble reist 1888 til minne om Thomas Heftye (1822–86), bankier og en av stifterne av Den Norske Turistforening 1868 og dens formann til sin død. Han eide bl.a. områder ved Frognerseteren, som han åpnet for publikum. Han testamenterte Tryvannshøgda til Kristiania kommune, som også kjøpte Frognerseterområdet av hans enke 1889.

Bygninger m.m.: 2. Stor villa fra 1960-årene. Her lå tidligere en eldre villa som under krigen var rekvirert av tyskerne og brukt av en SS-offiser. – 18c. Villaen «Hauk(e)lia», Hauk Aabels og senere Per Aabels hjem, ligger til den lille private blindveien Haukelibakken. – 19. Villa oppført for maleren Andreas Schneider 1898 (ark. Johan Meyer). – 22. Murvilla, tidligere hjemmet til billedhuggeren Sigri Welhaven (1894–1991). En rekke av hennes skulpturer står i hagen. – 27. Forretnings- og boliggård fra 1930-årene. Tidligere Brustads kolonialforretning, nå sportsforretning og solstudio. – 54-62. Fem rekkehus med tilsammen 22 enheter. – Her lå tidligere Fossheim hotell, en stor treetasjes trebygning, oppført 1898. I første etasje var det forhall, peisestue og to spisesaler, i de to øvrige etasjene var det 11 gjesterom i hver. Fossheim ble drevet som hotell til etter krigen. I 1947 ble det kjøpt av Menighetsfakultetet, som allerede året etter solgte det til Det Norske Misjonsselskap. Misjonsselskapet drev det som misjonærhjem for hjemvendte misjonærer til 1980, da ble det solgt til et eiendomsfirma og revet. – 63. Anlegg med garasjer for Friluftsetaten. – 76. Svendstuen skole.

Referanser i denne artikkelen

Korketrekkeren, Svendstuen skole