Voldsløkka
Bydel Sagene og Nordre Aker, friareal og idrettsanlegg mellom Stavangergata og Biskop Heuchs vei.
Historikk. I 1780 forpaktet overrettsprokurator N. E. R. Wold et jordstykke – Dambraaten – av Bjølsen gård; etter ham fikk løkken navn. Wold bygde en Arklåve, som stod intakt til 1945. Den måtte flyttes da Uelands gate skulle føres frem, og ble gjenreist på Ekeberg. Som verdens siste arklåve gikk den opp i flammer i 1963. Nordre Gravlund er utvidet på den opprinnelige Voldsløkkas område. Nødsbarakkene, de såkalte Arctander-brakkene, ble reist på Voldsløkka 1911–12. En av grunnene til at Voldsløkka ble liggende uten bebyggelse i flere perioder med stor boligbygging, var planene om en ringbane for jernbanen fra Grefsen til Bestum. Planen som ble unnfanget i 1890-årene, var en plan for sammenknytning av de østlige og vestlige. jernbanesystemene. Banen ble aldri bygd, men arealene der ringbanen var tenkt, var båndlagt i en årrekke.
Voldsløkka idrettsplass, Stavangergata–Uelands gate, stort treningsfelt med en rekke fotballbaner. Voldsløkka Matchbane har plass til 4000 tilskuere og har bl.a. vært hjemmebane for Skeid. Til sammen er det åtte fotballbaner (én kunstgress-, to grus- og fem naturgressbaner), om vinteren én kunstfrossen og to naturfrosne bandybaner. Også idrettshall (44 × 22 m). Voldsløkka Skatepark ble anlagt 1999. Også tre baner for sandvolleyball og en ballbinge. Sagene IF har driftsansvar for deler av anlegget.
Voldsløkka borettslag. Borettslaget, som tilhører OBOS, utgjør den nordligste delen av boligområdet sør for Voldsløkka og vest for Moløkken, avgrenset av Uelands gate, Mogata, Stavangergata og Kongsvingergata, oppført 1948–50. Det består av 4 blokker på fire og fem etasjer med til sammen 165 leiligheter (ark. E. Smith Berentsen). Borettslaget har fått flere utmerkelser for grøntanlegget sitt.
Referanser i denne artikkelen
Referanser til denne artikkelen
Arklåve, Bjølsen dppage2, Kongsvingergata, Mogata, Moløkken, Stavangergata, Uelands gate