Bergtunveien

Revisjon per 8. okt. 2022 kl. 17:42 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Bergtunveien, Høybråten, bydel Stovner, fra Høybråtenveien til Linjeveien. Oppkalt 1926 etter villaeiendommen Bergtun.

Bygninger m.m.:

2. Høybråten bedehus, oppført 1925 av Høibraatens Indremissionsforening, stiftet 1915, nå Normisjon Høybråten. Bedehuset er det eldste forsamlingslokalet i Bydel Stovner. De første årene ble møtene holdt i private hjem og lokaler leid i Høybråten skole. Byggingen av huset ble for en stor del gjort på dugnad. I aprildagene 1940 leide Sanitetsforeningen på Høybråten lokalene til matudeling til flyktninger og i 1944 til spedbarnskontroll. Lokalene har senere også vært brukt som avlastningsskole for Høybråten skole, helsestasjon og barnehage. Huset er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt.

4. En funkisvilla oppført for doktor Magnus Holen (1899−1971), som hadde etablert praksis på Høybråten i 1927. Huset som ble tegnet av Hans Backer Fürt, ligger vis-à-vis Høybråten skole der doktor Holens kone var lærerinne. Huset ble både brukt som privatbolig og legekontor.

7b. Et opprinnelig klassisk forretningsbygg fra mellomkrigstiden med butikklokaler i første etasje og leilighet og kontor i annen etasje. Her holdt Høybråten og Stovner Samvirkelag, stiftet 1926, til fra 1930. Av hensyn til brannberedskapen i området var det ved samvirkelaget et vognskjul med en brannkjerre med en 250 m lang 2 ½" slange, en stender, to strålerør, to kjemiske apparater, kuplingsnøkler, hakke, spade og spett m.m. Samvirkelaget gikk sammen med Oslo Samvirkelag fra 1948. Nå er huset ombygd og gjort om til Sanitetsforeningens hus. Et av Oslo Byes Vels blå skilt er satt opp her til minne om Høybråten og Stovner Samvirkelag.

9. Høybråten skole.