Konditorier

Revisjon per 4. aug. 2018 kl. 16:03 av Øyvind (diskusjon | bidrag)

Konditorier. De første konditoriene – som av mange ble oppfattet som det kvinnelige publikums alternativ til kafeene – fikk byen i 1830-årene med «Casparys», «Zuwans »og «Louis’» konditorier, som alle lå i Kirkegata. I 1860 kom Günthers konditori, også i Kirkegata, «Baumanns» i Øvre Slottsgate, 1859 Møllhausens konditori i Karl Johans gate og «Eenbergs »i Nedre Slottsgate; disse ble de mest populære. 1881 kom Halvorsens konditori i Prinsens gate, 1894 SamsonEgertorvet og 1901 Alliance i Karl Johans gate og på Vinderen. Ritz Conditorier ble opprettet 1927. Møllhausen, Samson og Ritz ble etter hvert rene kjedeforetak med en lang rekke kombinerte utsalgs- og serveringssteder over hele byen. Slike bakeriutsalg kombinert med enkel servering er nå den vanlige typen konditorier. «City konditori» (nå «Pascal») i Tollbugata 11 har bevart sitt opprinnelige interiør fra 1890-årene. Tildelt Arkitekturvernprisen 1986. Se også Restauranter og kafeer.