Oppsal kirke

Revisjon per 14. feb. 2024 kl. 20:44 av Aslak (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Oppsal kirke sett fra parkeringsplassen ved Solbergliveien. Foto 2021: Sylvi Baardseth Panjwani / Oslo Byleksikon
Kirkerommet sett mot alteret med det store glassmaleriet. Orgelpipene til det gamle orgelet på galleriet til venstre. Oktober 2022. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo Byleksikon

Oppsal kirke, Solbergliveien 85, er soknekirke for Oppsal menighet og er en arbeidskirke oppført i betong og naturstein etter tegninger av arkitektene H. W. Simers og H. Chr. Gaaserud. Kirken ble innviet 1961. Den har et høyt frittstående klokketårn. 400 sitteplasser. En tilstøtende menighetssal med 200 sitteplasser er atskilt fra kirkerommet med en foldedør. Her er det også kjøkken. Det store krusifikset i alterveggen fungerer som altertavle og er utført av Victor Sparre. Det samme er kirkens øvrige glassmalerier. Glassmaleriene måler i alt 220 m2, noe som er det største areal med glasskunst i noen norsk kirke bygd etter 1945. Prekestolen av tre og alteret og døpefonten i kleberstein er tegnet av arkitektene. Et nytt digitalt orgel (Allan H-III 370 Heritage) kom på plass i 2013. Det gamle orgelet var bygd av Vestres Orgelfabrikk 1961.

De tre klokkene i kirketårnet ble støpt hos Olsen Nauens klokkestøperi, og var på plass i 1961. De har navnene «Veien» («Ingen kommer til Faderen uten ved meg»), «Sannheten» («Hver den som er av sannheten, hører min røst») og «Livet» («Jeg er oppstandelsen og livet»).

I underetasjen er det en mindre sal og et tilfluktsrom, som kan brukes til ulike aktiviteter for barn og ungdom. I tillegg har bygget en kontorfløy.

Kirken ligger nord for Oppsal skole, ikke langt fra Østmarka. Menigheten ble utskilt fra Østre Aker i 1959, og kirken sto ferdig to år senere. Den ble rehabilitert 2015–17. Kirken hører til Søndre Aker prosti.