Radisson Blu Scandinavia Hotel

Revisjon per 15. nov. 2019 kl. 16:24 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Radisson Blu Scandinavia Hotel, tidligere Hotel Scandinavia («SAS-hotellet»), fotografert i 2007. - Foto Mahlum / Public Domain

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Holbergs gate 30, tidligere Hotel Scandinavia, åpnet 1975 og var dengang Norges største hotell. Det ble oppført for SAS Royal Hotel A/S og blir i dagligtale stadig kalt «SAS-hotellet», men fra 2009 har ikke SAS lenger eierinteresser.

Hotellet er 67 m høyt og et landemerke i Oslo sentrum. Det har 488 rom med 967 senger i 21 etasjer, konferansekapasitet til 1200 deltakere, restaurant og bar. Summit Bar i 21. etasje byr på en unik utsikt over sentrum.

Bygningen ble oppført etter en nordisk arkitektkonkurranse i 1969, som ble vunnet av den svenske arkitekten Jan Lunding. Sammen med en lavblokk i to etasjer fyller hotellet hele kvartalet mellom Holbergs gate, St. Olavs gate og Tullins gate, på tomten hvor blant annet Aars og Voss' skole lå. Nærheten til Slottet og byggeprosjektets inngrep i den gamle bystrukturen førte til debatt på planleggingstidspunktet, og reguleringsmyndighetene reduserte den opprinnelig påtenkte høyden.