Bjølsenhallen

Bjølsenhallen, Moldegata 7, idrettshall med butikk i første etasje sentralt i Bjølsen studentby, bygd som bussgarasje for Oslo Sporveier i 1940 (ark. Per Nordan). Hallen var en utvidelse av bussgarasjen, bygd 1928/29, og er bygd av jernbetong med hvelv i skallkonstruksjon. Ombygd til dagens bruk i forbindelse med byggingen av studentbyen 2001–03.

Eiendommen med verksted og bussgarasje ble kjøpt av Studentsamskipnaden i Oslo 1998, og etter en omfattende ombygging, der hallen ble delt i to etasjer, med butikk (ICA Maxi, nå Meny Bjølsen) i den nedre delen (adresse Moldegata 1) og Bjølsenhallen breddeidrettssenter i den øvre, kunne hallen tas i bruk 2004. Hallen har to spillflater for håndball, basketball, volleyball og innebandy, og det er spesialhaller for bordtennis,kampsport, boksing, styrketrening og klatring. Sagene IF, som også er hovedbruker, står for driften av hallen, men også andre klubber kan bruke arealene.

Under den annen verdenskrig ble bussgarasjen til Oslo Sporveier også brukt av tyskernes transporttjeneste, og her var Luftwaffes største verksted for jagerfly i Norge med et stort lager av byttemotorer. I begynnelsen av august 1944 var det 25 Messerschmitt jagerfly her. Natten til 14. august 1944 ble bussgarasjen utsatt for en meget vellykket sabotasjeaksjon utført av Oslogjengen ledet av Max Manus og Gunnar Sønsteby. 150 kg sprengstoff ble detonert, og det ble en voldsom eksplosjon. Sprinkleranlegget ble satt ut av funksjon, og brannen som ble utløst, varte i to og et halvt døgn. Alle de 25 flyene, 150 byttemotorer samt 6 trolleybusser ble ødelagt.